Serbest Fonlar

Yatırım aracı olarak sadece nitelikli yatırımcıların yararlanabildiği yatırım fonları arasında yer alan fona serbest fon denir. Nitelikli yatırımcı olarak değerlendirilmek gerektiği için tüm yatırımcılar bu fonlardan yararlanamaz. Gerek olan nitelikli yatırımcı unvanına sahip yatırımcıların doğru bir danışmanlık hizmeti almaları fon yönetimini daha etkin bir şekilde yapabilmek için önem taşır.

Diğer fonlardan yönetim sistemlerine göre farklı bir sisteme sahip olması performansa dayalı ücretlendirmenin oluşmasına neden olur. Fonun başarıya ulaşması için doğru hamlelerin yapılması, riskleri incelenmesi ve fon takibinin yapılması kadar uzman bir kadroyla birlikte çalışmak önemlidir.

Nurol Portföy Serbest Fonları

Nurol Portföy, nitelikli yatırımcılara özel olarak sunduğu hizmetler arasında yer alan serbest yatırım fonları profesyonel ve güvenilir olarak yöneten bir sisteme sahiptir. Uzman kadrosu ve kaliteli hizmet anlayışını her alanda gösteren Nurol Portföy, yatırımcılar için önemli olan her konuda bilgi ve becerilerini sunmak üzerine oluşturulmuştur.

Nitelikli yatırımcı olarak bu fonlardan yararlanmak isteyen yatırımcılar Nurol portföy yönetimi ile gerekli olan tüm bilgilendirmelere ulaşarak hedefledikleri başarıları yakalarlar. Özel tavsiyelerden, stratejik planlamaya ve düzenli takibe kadar yatırımcıların ihtiyaç duydukları çalışma disiplinini sergileyen danışmanları ile Nurol Portföy, serbest yatırım fonlarında da yatırımcılara destek sağlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Serbest yatırım fonlarına kimler yatırım yapabilir?

Sadece nitelikli yatırımcılar fonlara yatırım yapabilir.

TEFAS serbest fon nedir?

Ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenlere dayalı varlıkların fon portföyünün en az %80’ini oluşturması durumudur.

Nitelikli yatırımcı kime denir?

SPK’nın belirlediği kriterlere uyan tüzel veya gerçek kişilere nitelikli yatırımcı denir.

Serbest Fon Nedir?

Bir yatırım aracı olan bu yatırım fonu, nitelikli yatırımcılara özel olarak sunulan bir menkul kıymet fonudur. Fon portföyünde yer alacak yatırım araçları bakımından herhangi bir kısıtlama içermez. Fona ait yönetim stratejisi de fonun adından da anlaşıldığı üzere serbest olarak belirlenir.

Uluslararası piyasalarda hedge fon olarak adlandırılan bu fon, pek çok farklı fon yönetim şirketinin yatırımlarını içerir.

Serbest Fon Yönetim Ücretleri Ne Kadar?

Serbest olan fonlar için yönetim ücretleri portföy yönetim şirketlerine bağlıdır. Şirketten şirkete farklı yönetim ücretleri uygulanması söz konusu olabilir. Serbest yönetim fonu genel olarak riskli işlemler yapma veya bu tür işlemlerden korunma amacı ile yapılır. Hedge katılım bankaların yaptığı forward işlemi de bu fon içerisinde değerlendirilir. Forward işlemi borsada işlem görmediği için fon büyüklüğünün %10’una kadar limitle yapılabilir.

Bu fonlar, diğer fonlardan farklı yönetim sistemine sahiptir. Performansa dayalı ücretlendirme vardır. Fonun başarısına bağlı olmak kaydı ile yapılan ücretlendirme fonun getirisi ile önceden belirlenen karşılaştırma ölçümünün arasındaki farka bakılarak yapılır. Nispi getiri üzerinden hesaplanır. Yönetim ücreti sabit veya değişken olabilir.

Serbest Fonlara Kimler Yatırım Yapabilir?

Özel olarak nitelikli yatırımcılar için oluşturulan serbest yatırım fonu, diğer menkul kıymetler fonlarından bu özelliğiyle farklılaşır. Serbest yatırım fonları yüksek risk ve yüksek getiri potansiyeline sahiptir. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bu nedenle sadece nitelikli yatırımcıların bu fonlara yatırım yapabilmesini belirten kural koymuştur.

SPK’ya göre nitelikli yatırımcı olmayan hiçbir yatırımcı serbest yatırım fonlarına yatırım yapma hakkına sahip değildir. Bu nedenle yatırımcının nitelikli olması gerekir. Tüzel veya gerçek kişilerin SPK’nın belirlediği özellikleri taşımaları ve yüksek risk unsuru barındıran bu fonlardan yararlanması esastır. 

Serbest Fonlar Nasıl Alınır?

Fonlara yatırım yapmak isteyen nitelikli yatırımcılar için belirlenmiş kurallar bulunmaktadır. Serbest yatırım fonlarının TEFAS üzerinden işlem görme zorunluluğuna sahip değildir. Portföy yönetim şirketinin talep etmesi üzerine SPK’dan onay alınarak TEFAS platformundan serbest yatırım fonları işlem görebilir.

Serbest yatırım fonları TEFAS’ta işlem görse dahi sadece nitelikli yatırımcılar tarafından alınıp satılabilir. Alım satım işlemleri, nitelikli yatırımcı olma şartı ile sadece yetkili aracı kuruluşlar üzerinden gerçekleştirilebilir.

Serbest Fonlarda Vergi Nasıl Alınır?

Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen vergilendirme esasları çerçevesinde vergilendirilir. Vergilendirme kriterli genellikle %10 olarak uygulanır. Vergi dışında performansa dayalı ücretlendirme yapılır.

Bazı işlem gören fonlarda ya yönetim ücreti ya da performans ücreti alınır. Hem performans hem de yönetim ücretinin alındığı durumlar mevcuttur.  Bu fon yönetiminden yararlanmak isteyen yatırımcıların ayrıntılara hâkim olması önemlidir. Fon yönetiminde beraber çalışılacak kuruluşun nitelikli yatırımcıyı bilgilendirmesi gerekir. Bu nedenle uzman kadroya sahip bir kuruluşla çalışmak nitelikli yatırımcılar için elzemdir.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.