Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Amerikan Nasdaq borsası, 8 Şubat 1971'de kurulmuştur. Bu borsa, yatırımcıların otomatik bir bilgisayar ağı üzerinden yatırım fonu alıp satabilecekleri bir elektronik borsadır. Yüksek teknoloji şirketlerine odaklanmasından ötürü benzersiz olan bu borsa, pek çok büyük şirket tarafından da tercih edilmektedir. Ulusal Menkul Kıymet Satıcıları Otomatik Kotasyonları Birliği olarak açılımı yapılabilecek Amerikan Nasdaq Borsası, farklı sektörlerden şirketlerin kullandığı bir borsadır. Amerikan Nasdaq Borsası ile ilgili bilmeniz gerekenlere ve çok daha fazlasına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Amerikan Nasdaq Borsası Nedir?
Tam elektronik borsa olması ile öne çıkan Amerikan Nasdaq Borsası, 1971 yılında kurulmuştur. Dünyada en çok işlem gören borsalar arasında 2.sırada yer alan bu borsada tüm işlemlerinizi elektronik sistem üzerinden yapmanız mümkündür. Büyüklük fark etmeksizin pek çok teknoloji şirketinin de kullandığı Nasdaq Borsası’nın CEO’su Ademna Friedman, merkezi ise New York Times Meydanıdır. Yüksek güvenlik sağlaması ile avantaj sunan bu borsayı Apple, Netflix, Yandex, Facebook gibi büyük şirketler tercih eder.
Nasdaq Borsasının Tarihi
3000 şirketin yanı sıra Amazon, Facebook ve Apple gibi şirketlerin de işlem yaptığı Amerikan Nasdaq Borsası, hisse senedi alım satım emirlerini toplamak ve yerine getirmek için canlı tüccarlara sahip olmayı içermesiyle birlikte borsaların hâkim yapısına elektronik bir alternatif sağlamak amacıyla kuruldu. 1971’de açılan bu borsa, başlangıçta doğrudan herhangi bir hisse senedi ticareti yapan yatırımcılara sahip değildi. Bunun yerine, başka bir yerde yürütülen hisse senedi alım satımları için en son fiyatları sağlamak üzere otomatikleştirilmiş bir bilgi toplama süreci kullanmıştı. Daha sonra Nasdaq, New York Menkul Kıymetler Borsasında veya diğer yerleşik borsalarda işlem görmeyen hisse senetlerinin alım satımına daha fazla dahil oldu. Tezgâh üstü hisse senetleri olarak bilinen bu hisse senetleri, Nasdaq'ın ilk odak noktası haline geldi ve bazı yatırımcılar hala Nasdaq'ı tezgâh üstü bir piyasa olarak görmeye devam etmektedir.
Nasdaq, 1985 yılında sık kullanılan endeksi olan NASDAQ-100 Endeksini oluşturdu. 9 yıl sonra 1996’da Nasdaq’ın ilk borsa web sitesi yayına girdi. 1998 yılında NASDAQ, Amerikan Menkul Kıymetler Borsası ile birleşerek NASDAQ-AMEX Pazar Grubunu oluşturdu. AMEX 2008 yılında NYSE Euronext tarafından satın alındı ve verileri NYSE'ye entegre edildi. 2 yıl sonra, 2000 yılında NASDAQ üyeleri, NASDAQ'ı kâr amacı gütmeyen, halka açık bir hissedar-sahip şirketi olarak yeniden yapılandırmak ve bölmek için oy kullandı ve NASDAQ Stock Market Inc. ortaya çıktı. 2007 yılına gelindiğinde NASDAQ, İsveç-Finlandiya finans şirketi OMX'i satın aldı ve adını NASDAQ OMX Group olarak değiştirdi. NASDAQ OMX daha sonraları Boston Menkul Kıymetler Borsasını satın aldı. 2008 yılında NASDAQ OMX, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski borsa olan Philadelphia Borsasını bünyesine kattı. 2009 yılında NASDAQ OMX, sektörde bir ilk olan nasdaq.com'un mobil versiyonunu yarattı.
Nasdaq İşlem Saatleri
Amerikan Nasdaq Borsası ile işlem yapmak için bu borsanın merkezi olan ABD saatine uymanız gerekir. ABD ile saat farkını dikkate alarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İşlem saatleri, açılış ABD 9.30, Türkiye 16.30 ve kapanış ABD 16.00, Türkiye 23.00’dır. Piyasa genellikle hafta içi açıktır ve hafta sonu kapalıdır. Nasdaq yılbaşı, Şükran Günü ve Noel gibi tatil dönemlerinde de işleme kapalıdır.
Nasdaq, yatırımcılara normal oturum başlamadan önce ve oturum bittikten sonra özel oturumlara katılma şansı da tanır. Pazar öncesi işlem saatleri, hafta içi her gün Doğu saatiyle 04.00 ile 09.30 arasında çalışır. Satış sonrası saatler ise 16.00'da başlar ve Pazartesi'den Cuma'ya Doğu saatiyle 20.00'ye kadar devam eder.
NASDAQ Hisse Senetleri ile Nasıl Ticaret Yapılır?
Amerikan NASDAQ Borsası’nda hisse senedi ticareti yapmak isteyen yatırımcılar kolay bir şekilde işlem yapabilir. NASDAQ'da işlem gören hisse senetleri, tıpkı NYSE'de işlem görenler gibi, herhangi bir büyük hisse senedi alım satım platformunda serbestçe işlem görebilir. NASDAQ Borsası’ndaki listeleme ücretleri, diğer borsalardan önemli ölçüde daha düşüktür ve maksimum fiyat 150.000 $ olarak belirlenmiştir. Bu düşük ücret, birçok yeni, hızlı büyüyen ve dalgalı hisse senedinin alım satımına imkân sağlar.
Amerikan NASDAQ borsasında listelenen hisse senetlerinin alım satımını yapmak için, bir yatırımcının tek yapması gereken, E-Trade veya TD Ameritrade gibi bir platformda bir aracılık hesabı oluşturmak, oluşturduğu hesaba para yatırmak, alım satım yapmak istedikleri menkul kıymetleri bulmak ve bir komut oluşturmak. Bu 4 adımın ardından NASDAQ hisse senetleri ile ticaret yapılmış olur.
NASDAQ Borsası ilk başladığında, hisse senedi alım satımı bir bilgisayar bülten tahtası sistemi ve telefon aracılığıyla yapılıyordu. Günümüzde bu sistem terkedilmiştir. Artık NASDAQ'da alım satımlar ve günlük alım satım hacimleri hakkında eksiksiz finansal raporlar sunan otomatik alım satım sistemleri kullanılarak işlemler gerçekleştiriliyor.
New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE), piyasa değeri çok daha yüksek olduğu için hala daha büyük bir borsa olarak görülse de NASDAQ günde yaklaşık 1,8 milyar işlemle diğer tüm ABD borsalarından daha büyük bir işlem hacmine sahiptir. Bu büyük işlem hacmi nedeniyle de büyük şirketler bu borsadan yararlanmaktadır.
Popüler NASDAQ Endeksleri
NASDAQ borsası, tıpkı herhangi bir borsa gibi sektöre özgü hisse senetleri koleksiyonu olan endekslerden yararlanır. NASDAQ, Bileşik Endeks, Nasdaq 100 Endeksleri ve Nasdaq Biyoteknoloji Endekslerini sunmaktadır.
NASDAQ Bileşik Endeksi, NASDAQ'da işlem gören 3.000'den fazla hisse senedindeki değişimi ölçerken NASDAQ Composite genellikle sadece "NASDAQ" olarak anılır ve finans gazetecileri ve muhabirleri tarafından en sık alıntılanan endekstir.
1.Nasdaq Bileşik Endeksi
Nasdaq Bileşik Endeksi, genellikle yüksek teknoloji endüstrisinin performansının gözlemlendiği bir endeks olarak açıklanabilir. Nasdaq Borsası’nda 3000’den fazla şirketin bulunduğu grubu içeren endeks, bu birleşik endekstir. Endeksin yaklaşık olarak %50’sini teknoloji şirketleri oluştururken sağlık şirketleri yaklaşık %10'unu, tüketici hizmetleri şirketleri yaklaşık %20'sini oluşturur. Bu endekste yalnızca bu şirketler yer almaz. Bu şirketlere ek olarak kamu hizmetleri, telekomünikasyon sektörleri ve petrol sektöründen de bu endeksi kullanan şirketler vardır.
2. Nasdaq 100 Endeksi
Nasdaq 100 Endeksi, Nasdaq borsasında işlem gören, finansal sektör firmaları hariç değerine göre en büyük 100 şirketi içerir. Bu endeks içerisinde bulunan şirketler, Nasdaq Bileşik endeksinin piyasa değerinin %90'ından daha fazlasını kapsar. Bu endeksin de Nasdaq Bileşik endeksi ile benzer olarak %50'sinden fazla bir kısmını teknoloji endüstrisi şirketleri oluşturur. Nasdaq 100 endeksi, telekomünikasyon, bilgisayar donanım ve yazılımı, biyoteknoloji, perakende/toptan ticaret gibi alanlarda faaliyetini sürdüren ve bu borsa üzerinde işlem gören en büyük şirketlerin performansını gösterir.
3. Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi
Nasdaq Bileşik Endeksi bünyesinde yer alan Nasdaq Biyoteknoloji Endeksinin içerisinde biyoteknoloji ve ilaç şirketleri yer alır. Kote olmuş hisse senetlerini de içine alan bu endeks kapsamında bulunan şirketler sadece Nasdaq’ta listelenir. Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi, 100.000’in üzerinde hisse senedinin faaliyet göstermesine imkân sağlarken ilaç şirketlerini de bir araya getirir. Her endeks kendi içerisinde farklı faydalar sağlar. Endeksler işlem saatlerinde işlem görür.