Birikim İçin Altın Yatırımı Düşünenlerin Bilmesi Gerekenler

Birikim İçin Altın Yatırımı Düşünenlerin Bilmesi Gerekenler

Altın, çok eski yıllardan beri bir yatırım aracı olarak kullanılmakta ve popülerliğini yitirmeden kullanılmaya devam etmektedir. Sunduğu avantajlardan dolayı sıklıkla tercih edilen altın, birikim yapmak isteyenler için ideal bir yatırım aracıdır. Altın yatırımı yapmayı düşünenler birçok soruyla karşı karşıya kalmaktadır. Altın yatırımı yapmak için birçok farklı yol bulunmaktadır. Başta altın fonu olmak üzere birçok yatırım yolu bulunan altın yatırımı hakkında daha fazla bilgi için yazının devamını okuyabilir, bilmeniz gereken tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Altın Yatırımı Nedir?

Genel olarak portföyleri çeşitlendirmek için kullanılan altın yatırımı, yatırımcıların tasarruf veya birikimlerini altın olarak saklaması ya da altın piyasalarına yatırması esasına dayanmaktadır. Herhangi bir para birimi ya da hükümet tarafından kontrol edilmeyen bir varlık olan altına fiziksel altın, altın EFT’leri, altın fonları gibi yöntemler kullanılarak yatırım yapılabilmektedir. Fiziksel altına yatırım yapanlar genellikle altın barları veya sikke altını alır. Bu altınların güvenli bir şekilde saklanması gerekir. Altın ETF'leri ve altın fonları, yatırımcıların altın fiyatlarına yatırım yapmalarına olanak tanıyan yatırım araçlarıdır. Fiziksel altına alternatif olan bu yöntemler de sıklıkla rağbet görmektedir.

Gram ve Ons Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?

Gram altın yatırımı ülkemizde sıklıkla tercih edilen bir yatırım şeklidir. Gram altın, 1 gram ağırlığındaki altın çubuklar şeklinde üretilir ve yatırımcılar tarafından bu şekilde alınıp satılır. Ons altın ise dünya genelinde daha yaygın olarak kullanılan bir yatırım şeklidir. Ons altın, bir troy ons yani 31,1 gram ağırlığındaki altındır ve bu şekilde işlem görür. Gram altın yatırımı yapmak için güvenilir bir altın satıcısı bulunması şarttır. Altın satıcıları, Türkiye'de genellikle çarşı ve kuyumcular olarak faaliyet göstermektedirler. Gram altın yatırımı yapmak isteyenler, güncel gram altın fiyatını takip ederek fiyatların düşük olduğu zamanlarda altın satın alabilirler. Altın fiyatları da tıpkı borsadaki diğer değerler gibi günlük olarak değişebildiği için yatırımcıların fiyat takibini düzenli ve iyi yapmaları büyük bir öneme sahiptir. Satın alınan altınlar güvenli bir şekilde saklanmalı ve tekrar satılabilecek şekilde muhafaza edilmelidir.

Gram altın yerine ons altın yatırımı yapmak isteyen kişiler altın borsası veya diğer finansal aracı kurumlar aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirebilirler. Bu yatırım şekli, genellikle daha profesyonel yatırımcılar tarafından tercih edilmekle beraber bu altının fiyatları, dünya genelinde belirlenir. Fiyatlar genel olarak Amerikan doları üzerinden işlem görür. Yatırımcılar, ons altın fiyatlarının düşük olduğu zamanlarda satın alarak ve fiyatların yüksek olduğu zamanlarda satış yaparak kâr elde edebilirler. Her iki yatırım yönteminde de yatırımcıların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle bu yatırım, diğer yatırım araçlarına göre daha az riskli olsa da her yatırım gibi bu yatırımda da riskler bulunmaktadır. Yatırımcıların yatırım amaçlarını ve risk toleranslarını belirleyerek yatırımlarını bu doğrultuda şekillendirmeleri önemlidir. Ayrıca altın yatırımı yapmadan önce altın fiyatları ve piyasa koşulları hakkında araştırma yapmak da doğru kararlar alma konusunda yararlı olabilir.

Neden Altın Yatırımı Yapmalıyız?

Güvenli bir liman olmasından dolayı altın yatırımı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Diğer yatırım araçlarına kıyasla daha az risk barındırmasından ötürü rağbet gören altın, döviz kurlarında ani dalgalanmalar görüldüğünde ya da ekonomik belirsizlik dönemlerinde yatırımcıların adeta sığınağı olur. Aynı zamanda altın fiyatları genel olarak enflasyona bağlı olarak düşer ya da yükselir. Bu nedenle altının enflasyona karşı koruma sağladığını söylemek mümkündür. Yine diğer yatırım araçlarıyla kıyaslandığında uzun vadeli olan ve fiyat dalgalanmalarının olumsuz etkilerini minimuma indiren bu yatırım, yatırımcılara hem riskleri azaltma hem de portföylerine çeşitlilik katma olanağı sağlar.

Altın için Yatırım Yapmanın Yolları Nelerdir?

Altına yatırım yapmanın farklı yolları olduğuna değinmiştik. Bu yolların hangisinin en uygun olduğu kişiden kişiye değişebilir. Yazının devamından bu yatırım için birbirinden farklı 6 yola dair bilgi edinebilir, sizin için en uygun olan seçeneği tercih edebilirsiniz.

1.Kuyumcudan Satın Alma

Oldukça geleneksel bir yöntem olan kuyumcudan satın alma yöntemi günümüzde de popülerliğini yitirmemiştir. Kuyumcuya gidilerek istek doğrultusunda gram, çeyrek, yarım ya da tam altın alınarak yatırım yapılabilmektedir.

2.İnternet Üzerinden Alma

İnternet üzerinden altın almak, son yıllarda yaygın bir hâle gelmiştir. Bu yöntemle özel şirketlerden veya bankalardan altın alınabilir. Güvenilir bir internet sitesi seçmek bu yöntemin püf noktasıdır ve yatırımın düzgün yapılabilmesi için çok önemlidir.

3.Bankada Altın Hesabı Açma

Altının güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayan ve fiziksel olarak altın taşıma yükünü ortadan kaldıran bu yöntem de özellikle fiziksel altın almak istemeyenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Bankaların altın hesabı açma hizmetleri, işlem ücretleri ve tutma ücretleri gibi maliyetlerle beraber gelebilir. Bu nedenle bunlara hazırlıklı olmak gerekir.

4.Vadeli Piyasada Altın Alma

Bu yöntemde yatırımcılar altın fiyatlarında oluşan değişimlere göre alım-satım işlemlerini gerçekleştirirler. Bu yöntem, genellikle düşüş ve çıkışların dikkatli takibini gerektiren bir yöntemdir.

5.Altın Fonları

Yatırımcıların bir araya gelerek yatırım yapmalarına imkân sağlayan altın fonlarında fonun yöneticileri yatırımcıların paralarını altın piyasasında yönetir.

6.Altın Madeni Şirket Hisseleri

Altın madeni şirket hisseleri, altın madenciliği yapan şirketlerin hisselerine yatırım yapmaya dayalı bir yöntemdir. Bu yöntemde yatırımcılar altın fiyatlarından ziyade şirketlerin performansına odaklanırlar. Şirketin performansı yüksekse kâr olasılığı fazla, düşükse altından bağımsız olarak kâr olasılığı düşüktür.

Neden Altın Hesabı Açmalıyım?

Bu soruya verilebilecek birçok yanıt vardır. Bunların başında güvenli depolama gelir. Altınlarınızı güvenli şekilde saklamanızı sağlayan bu yöntem, aynı zamanda kolay bir şekilde yönetebilmeniz ve dilediğiniz zaman bozdurabilmeniz anlamına gelir. Altın hesabı açmak hırsızlık, doğal afet gibi durumlara karşı da yatırımınızın korunmasını sağlar. Yatırıma yeni başlayanlar için de kolay ve hızlı bir yöntem olan altın hesabında vergi avantajları da sunulduğundan kâr elde etme olasılığı yüksektir.

Altın Hesabının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Altın hesabı sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde alım-satım yapılabilir. Aynı zamanda güvenli bir yatırım aracıdır. Dalgalanmalardan diğer yatırım araçlarına kıyasla daha az etkilenir. Farklı birikim seçenekleri sunduğundan dolayı çeşitlilik vadetmesinin yanında fiziksel altın saklama problemini ortadan kaldırır ve vergi avantajı sağlar.

Bunların yanında altın hesabının dezavantajları da vardır. Örneğin; fiziksel olarak altın sahibi olunmadığından ötürü altın fiyatlarında meydana gelebilecek olası ani dalgalanmalar nedeniyle zarar edebilirsiniz. Ayrıca banka komisyonlarından ötürü bu yöntem yüksek maliyetli olabilir. Altın hesabı açmak, bankaların alacağı komisyonlar nedeniyle yatırım maliyetlerini artırabilir. Piyasada meydana gelebilecek manipülasyon riski de mevcuttur. Altın fiyatları, piyasalardaki manipülasyonlardan etkilenebileceğinden dolayı bu durum yatırımcılara zarar getirebilir.

Ani fiyat dalgalanmaları riski bulunur. Altın fiyatları, bazı dönemlerde ani dalgalanmalar göstererek yatırımcıları zarara uğratabilir. Gramaj seçiminde yanılgıya düşülebilmesi de mümkündür. Farklı gramajlarda altın alımı yapma olanağı sunan altın hesabı, altın yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların yanılmasına neden olabilir ve bu durum yatırım getirilerini olumsuz etkileyebilir.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.