Emeklilik Planlaması Nasıl Yapılır, Neden Önemlidir?

Emeklilik Planlaması Nasıl Yapılır, Neden Önemlidir?

Emeklilik planlaması, emeklilik geliri hedeflerini ve bu hedeflere ulaşmak için neyin gerekli olduğunu belirlemeye dayalı bir planlamadır. Bu planlama; gelir kaynaklarını belirlemeyi, giderleri hesaplamayı, tasarrufları ölçmeyi, varlıkları ve riski yönetmeyi içerir. Her yaşta başlanabilecek olan bu planlama ne kadar erken yapılırsa o kadar verimli olur. Güvenli, emniyetli ve eğlenceli bir emekliliği sağlamanın en iyi yolu olan bu planlama, başlangıçta karmaşık gözükebilir. Yatırım fonları gibi pek çok farklı kavramı anlayarak gelir ve giderleriniz doğrultusunda bir plan oluşturmanız gerekebilir. Yazımızın devamını okuyarak bu planlamayı nasıl yapabileceğiniz ve emeklilik planlamasının neden önemli olduğu gibi ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

Emeklilik Planlaması Nedir?

En basit tanımıyla emeklilik planlaması, çalışma hayatının sonlanmasının ardından hayata hazırlanmak için yapılan şeydir. Bütüncül olarak bakıldığında yalnızca finansal kararları içermeyen bu planda finansal kararlar de büyük bir öneme sahiptir. Bu planlama hayatın farklı dönemlerinde yapılabilir. Gelir-giderler, yatırımlar ve finansal hedefleri içeren bu plan emekliliğinizi rahat geçirmeniz açısından size destek olabilir.

Ne Zaman Emekli Olabilirsiniz?

Emekli olacağınız zaman aslında size bağlıdır. Emeklilik sürecinizde ne kadar paraya ihtiyaç duyacağınız da tıpkı emekli olacağınız zaman gibi değişkenlik gösterebilecek bir konudur. Sigortanızın veya işyerinizin size emekli olma onayı vermesinin ardından da çalışmayı tercih edebilirsiniz. Ancak emekli olmaya karar verdiğinizde bu süreçte temel ihtiyaçlarınızın yanı sıra seyahat gibi isteklere de bütçe ayırabileceğinizden emin olarak ilerleyin.

Emeklilik Planlaması Nasıl Yapılır?

Emekli olmak isteyen ya da emekli olduktan sonra bir plan hazırlamak isteyen pek çok kişinin aklını kurcalayan bir konu olan emeklilik planlamasının nasıl yapılacağı bazı adımlar izlenerek çok daha kolay bir hale getirilebilir. 5 basit adımla siz de emeklilik planınızı oluşturabilir ve daha rahat bir emekliliğe giden yolu açabilirsiniz.

1.Emeklilik planlamasına ne zaman başlayacağınızı bilin

Emekli olacağınız zaman size bağlı olduğu kadar planlamaya ne zaman başlayacağınız da size bağlıdır. Bu kararı ne zaman alacağınızı belirlemek finansal, mental ve pek çok anlamda hazırlanmayı gerektirir. Emeklilik için planlamalarınıza gençken mi yoksa emekliliğiniz yaklaşınca mı başlarsanız daha iyi olacağına siz karar verebilirsiniz.

2. Emekli olmak için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirleyin

Emeklilik planı yapmaya karar verdiğinizde ilk olarak olarak masraflarınızı, ihtiyaçlarınızı planlamalısınız. Emekli olduğunuzda ortalama ne kadar harcama yapacağınız gibi konuları analiz etmelisiniz. Örneğin emekliliğinizin ilk yıllarını gezmeye ayıracak mısınız, emeklilik yıllarınıza kalan bir kredi ödemesi veya herhangi bir borç kalacak mı, eviniz veya arabanız var mı veya bunlardan birini almayı düşünüyor musunuz, enflasyon oranını hesaba katıyor musunuz, emekli olduğunuz zaman çocuklarınız finansal özgürlüğüne kavuşabilecek mi, yaşlılıktan dolayı oluşabilecek sağlık sorunlarını ve tedavi masraflarını hesaba katıyor musunuz? Hayatınıza dair ayrıntıları ve bu soruların cevaplarını iyi bir şekilde analiz edip bu doğrultuda dikkatli bir şekilde emeklilik planlaması hazırlamalısınız. Bu soruların cevabını vererek yapacağınız bir plan çok daha verimli olacaktır. İyi bir emeklilik planlaması için zaman kavramını çok iyi anlamalısınız. Ortalama yaşam süresinin arttığını ve bu nedenle uzun yıllar yaşayabileceğinizi düşünerek bu düşünceden hareketle bir  emeklilik planı yapmak, huzurlu ve konforlu bir emeklilik dönemi geçirebilmek açısından çok önemlidir. Emekliliğinizi hangi ülkede geçirmeyi düşündüğünüzü de hesaba katarak ilerlemeniz yerinde olacaktır.

Emeklilik süreniz ne kadar uzunsa yatırım portföyünüzün dayanabileceği risk seviyesi o kadar yüksek olur. Emekliliğinize yaklaşık olarak 30 yıldan fazla varsa ve yaşınız gençse, hisse senetlerine varlıklarınızı yatırabilir ya da portföyünüzde çeşitlendirme yaparak bu doğrultuda ilerleyebilirsiniz. Tabi ki ara ara dalgalanmalar olabilir ama iyi bir yatırım planından sonra hisse senetleri, diğer yatırım araçlarından uzun vadede daha çok getiri sağlayabilir. Ayrıca bir bireysel emeklilik hesabı açmanız da yerinde olabilir. Bu hesapla birlikte sosyal güvenlik kurumu emeklilik maaşınıza katkı sağlayabilirsiniz. Bu durumlardan ayrı olarak enflasyon oranını da hesaba katmalısınız. İlk başlarda küçük gibi görünen ve sorun edilmeyecek olan satın almadaki düşüş durumu ilerleyen yıllarda yığılarak karşınıza çıkabilir. Bu nedenle satın alma gücündeki düşüşe karşı önlem almak ve riski daha düşük yatırımlar yapmak için düşük riskli yatırım araçlarını tercih edebilirsiniz. Bu sayede genç yaşlarınızdaki riski telafi edememe riskini kaldırmış ve enflasyondan kaynaklı satın alma gücündeki düşüşün önüne geçmiş olursunuz.

3. Finansal hedeflerinize öncelik verin

Emeklilik sürecinizde muhtemelen tek hedefiniz tasarruf etmek değildir. Birçok kişinin, kredi kartı veya öğrenci kredisi borcunu ödemek veya bir acil durum fonu oluşturmak gibi daha acil olduğunu düşündükleri finansal hedefleri vardır. Genel olarak, acil durum fonunuzu oluştururken aynı zamanda emeklilik için tasarruf etmeyi hedeflemelisiniz. Finansal hedeflerinizi belirleyerek ve bu hedefleri önceleyerek bu doğrultuda bir planlama yapmalısınız.

4. Sizin için en iyi emeklilik planını seçin

Emeklilik planlamasının mihenk taşı, yalnızca ne kadar tasarruf edileceğini değil, aynı zamanda nerede tasarruf edileceğini de belirlemektir. Eğer işvereniniz tarafından yapılan bir planınız varsa bu doğrultuda ilerleyin. İşyeri emeklilik planınız yoksa kendi emeklilik hesabınızı açarak ilerleyebilirsiniz.  En iyi emeklilik planı tek değildir. Kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Genel olarak, en iyi planlar vergi avantajları ve varsa, eşleşen katkı payları gibi ek bir tasarruf teşviki sağlar. Ancak bunlar olmadan da iyi bir plan hazırlamak mümkündür.

5. Emeklilik yatırımlarınızı seçin

Emeklilik hesapları, hisse senetleri, tahviller ve fonlar dahil olmak üzere çeşitli yatırımlara erişim sağlar. Sizin için en doğru olacak yatırımları belirlemek paraya ihtiyacınız olana kadar ne kadar süreye sahip olduğunuza ve risk konusunda ne kadar rahat olduğunuza bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Genel olarak pek çok kişi gençken agresif bir şekilde yatırım yapar ve ardından emeklilik yaşına yaklaştıkça yavaş yavaş daha az riskli bir yatırım karışımına geri döner. Bunun nedeni, başlangıçta piyasa dalgalanmalarını atlatmak için paranız için çok zamanınızın olmasıdır.  Birkaç kötü yıl sizi mahvetmez. Ancak yaş ilerledikçe, emeklilik söz konusu oldukça, iş değiştirme durumları ortaya çıktıkça, aile ağacınıza yeni bireyler ekledikçe, borsa iniş çıkışlarına göğüs gerdikçe ve emeklilik tarihinize yaklaştıkça yatırımlarınız sizinle birlikte gelişir. Yatırımlarınız için devamlı olarak bakıcılık yapmanız gerekmez. Emeklilik birikimlerinizi kendi başınıza yönetmek istiyorsanız, bunu düşük maliyetli fonlar ile yapabilirsiniz. Aynı zamanda profesyonel bir dokunuş için portföy yönetimi yoluna başvurabilirsiniz.

Emeklilik Planlaması Neden Önemlidir?

Emeklilik planlaması, halihazırda sahip olduğunuz yaşam tarzını sürdürmek ve konforlu bir emeklilik geçirebilmek için yeterli parayı biriktirmenize olanak tanır. Kimse hayatının sonuna dek çalışmak istemez. Her ne kadar yarı zamanlı çalışma yapılabilir başka işlerle uğraşılabilirken muhtemelen bu işlerden elde edilecek getiriler mevcut yaşam tarzını sürdürmek için yeterli olmayacaktır.  Sosyal Güvenlik yardımları her ne kadar bazı ihtiyaçları karşılasa da sizi yalnızca bir yere kadar götürür. Bu nedenle, emekli olduğunuzda maksimum miktarda para almanızı sağlayan uygulanabilir bir plana sahip olmanız çok önemlidir. Bu plan sayesinde emekli olduğunuzda ihtiyaçlarınızı daha rahat karşılayabilir ve ileri yaşlarınızı kendiniz için daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

 

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.