Finansal Özgürlüğünüze Kavuşmak için 10 İpucu

Finansal Özgürlüğünüze Kavuşmak için 10 İpucu

Finansal özgürlük pek çok kişinin arzuladığı ve ulaşmak istediği bir özgürlük olarak büyük bir öneme sahiptir. Ancak bu özgürlüğü elde etmek için izlenecek yol,  kişiden kişiye değişebilir. Herkesin kendine özgü bir yolu vardır. Bu yolda kimi bireyler girişim sermayesi yatırım fonları  gibi fonları kullanarak gelecekleri için hazırlık yaparken kimi bireyler farklı yöntemlere başvurmayı tercih eder. Siz de bu özgürlüğü elde etmek istiyor ve ipuçlarına ihtiyaç duyuyorsanız yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Finansal Özgürlük Nedir?

Finansal özgürlük nedir sorusuna verilecek cevaplar tıpkı bu özgürlüğe erişmenin farklı yolları olması gibi kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Bu kavramın tanımı yaş, iş, maaş gibi unsurlara bağlı olarak da değişebilmektedir. Örneğin bazıları için finansal özgürlüğe sahip olmak her zaman tatil yapabiliyor olmak iken bazıları için ev almak olabilir.

Finansal özgürlük, bir bireyin maddi anlamda başka bir bireye herhangi bir bağlılığı bulunmaması anlamına da gelir. Birey gelir ve gider konusundaki karar ve sorumlulukları tamamen kendisine aittir. Ancak bu özgürlüğün kapsamı sadece gelir elde etmekle ilgili değildir. Finansal özgürlük maddi anlamda daha rahat harekete geçebilmeyi sağlar. Her yaş grubundan birey bu özgürlüğü elde etme şansına sahiptir.

Finansal Özgürlük vs. Finansal Bağımsızlık

Finansal özgürlük kadar bilinen bir diğer kavram da finansal bağımsızlıktır. Bu ikili arasında bazı farklar bulunmaktadır. Finansal bağımsızlık, kişinin herhangi bir işte çalışma zorunluluğu olmadan veya başkalarına maddi anlamda bağımlı olmaksızın yaşamının geri kalanında geçinebileceği yeterlilikte gelir ya da servete sahip olması olarak tanımlanabilir. Finansal bağımsızlıktan erken emekli olmak isteyen kişiler sıklıkla yararlanır. Finansal bağımsızlıkta pasif gelir büyük bir yer tutar. Bireyler ihtiyaçlarını aktif bir gelir yerine pasif gelir aracılığıyla karşılar.

Finansal özgürlük, bireylerin istekleri doğrultusunda değişebilir. Genel anlamda maddi olarak daha rahat olunması olarak açıklanabilecek bu kavram pasif gelire sahip olmayı gerektirmez. Ayrıca basit tasarruflarla dahi bu özgürlüğe kavuşmak mümkünken bağımsızlığa ulaşılması için daha fazla çabalamak gerekebilir. İki kavram arasında benzerlik olarak ise her ikisinde de çeşitli yöntemler kullanılarak tasarruf yapılması sayılabilir.

Finansal Özgürlük Nasıl Kazanılır?

Finansal özgürlüğün kazanılması için izlenebilecek farklı yollar bulunur. Bu yollar aracılığıyla hedefinize daha kolay bir şekilde ulaşabilir ve maddi anlamda daha rahat olabilirsiniz. Aynı zamanda finans konusunda daha özgür bir şekilde hareket edebilirsiniz. Başta para biriktirmek ve hedef belirlemek gibi ufak adımlarla başlayabileceğiniz finansal özgürlüğü kazanma yolculuğunda bahsettiğimiz adımları izleyerek daha rahat bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

1.Nerede Olduğunuzu Anlayın

Amaçsız insan rotasız gemiye benzer sözünde anlatılmak istediği gibi hedefsiz olan insanların bir rotaları olması zordur. Ancak amaçlarını belirlemiş olan insanlar bu uğurda çalışarak oradan oraya savrulmadan istedikleri şeye ulaşmak için çabalarlar. Bu nedenle finansal özgürlüğünüze kavuşma yolunda ilerlemeye karar verdiğinizde önce nerede olduğunuzu anlayın. Ardından kısa veya uzun süreli hedefler belirleyerek özgürlüğünüze kavuşmak için yapmanız gerekenleri belirleyin. Borç, tasarruf ve gelirlerinizi hesaplayın. Bu sayede daha istikrarlı bir şekilde ilerleme şansına sahip olabilirsiniz.

2. Paraya Olumlu Bakın

Borçlar özgürlük yolunda sizin için heves kırıcı olabilir. Ancak paraya karşı bakış açınızı değiştirdiğinizde daha kolay bir şekilde finansal özgürlüğünüze kavuşabilirsiniz. Bu özgürlüğe kavuşmak için, parayı daha iyi bir hayat yaşamanıza yardımcı olacak bir araç olarak görün. Bu sayede parayı olumsuz gördüğünüze yaşayabileceğiniz kayıpların önüne geçebilirsiniz.

3. Hedeflerinizi Yazın

Hedef belirlemek size nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda yardımcı olur. Bu nedenle finansal özgürlüğünüze kavuşmak isterseniz öncelikle bir hedef belirlemeniz sizin açınızdan daha avantajlı olabilir. Hedeflerinizi somut bir şekilde görebilmek için yazarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu sayede ulaşmak istediğiniz için hedef için yapmanız gerekenleri net bir şekilde belirleyebilir ve bu doğrultuda ilerleyebilirsiniz. Tam olarak ne istediğinizi bilerek daha doğru ve daha planlı bir şekilde özgürlüğünüze kavuşabilirsiniz.

4. Harcamalarınızı Takip Edin

Finansal özgürlüğünüze kavuşmak için yapmanız gereken şeylerden biri de harcamalarınızı takip etmek. Harcamalarınızı takip ederek ay ve yıl içerisinde en çok para harcadığınız kaynakları görebilirsiniz. Bu sayede paranızın en çok nerelere gittiğini ve tasarrufa uygun harcamaları daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Yapacağınız takip sayesinde gereksiz harcamaların önüne geçebilirsiniz. Özellikle temel ihtiyaçlar dışında nereye para harcadığınızı bilmek özgürlüğünüzü elde etme yolunda size katkıda bulunacaktır.

5. Önce Kendinize Harcayın

Önce kendinize harcayın maddesinde aslında kendinize harcayın ile kastedilen şey faturalar gibi önemli harcamalar dışında her ay belirli bir tutarı tasarruf hesabınıza aktarmaktır. Kendinize harcama yaparak belirli bir tutarı tasarruf için ayırmış olursunuz. Bu sayede o tutarı kenara ayırmış ve garanti etmiş olursunuz.

6. Daha Az Harcayın

Daha az harcama yapmak size özgürlük yolunda avantaj sağlayabilir. Azami ihtiyaçlarınız dışında yapacağınız harcamaları azaltarak yatırıma ayıracağınız bütçeyi artırabilirsiniz. Aynı çantadan farklı renkler almak yerine kaliteli bir adet çanta alarak fazladan harcamaların önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda kullanmadığınız abonelikleri iptal ederek yine harcamalarınızda azalmaya gidebilirsiniz.

7. Eşya Değil Deneyim Satın Alın

Eşya satın almak her ne kadar tatmin edici gibi olsa da eşyalar ömrünüz boyunca size eşlik edecek şeyler değillerdir. Bu nedenle paranızı harcarken eşyalara değil ömür boyu hatırlayacağınız deneyimlere yönelmek sizin açınızdan daha avantajlı olabilir. Yapacağınız güzel bir seyahat, düşük bütçeli bir kamp gibi aktivitelerle harika deneyimler edinebilir ve unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Bu sayede kendinizi tamamen para kazanmaya değil yaşamaya odaklamış olursunuz.

8. Borcunuzu Ödeyin

Pek çok kişi borçlu olmaktan ve borcunun bulunmasından hoşlanmaz. Bu nedenle var olan borçlarınızı ödemek hem sizi rahatlatır hem de daha fazla paranın cebinizde kalmasına sebep olur.

Finansal özgürlüğünüze kavuşmak için borçlarınızı ödeyin. İster kredi kartı borcu olsun ister birine borçlanmış olun küçük büyük tüm borçları ödeyerek borç yükünden kurtulun.

9. Ek Gelir Kaynakları Yaratın

Ek gelir kaynakları yaratmak size var olan gelirinize ek olarak daha fazla gelir elde etme imkanı sağlar. Bu sayede var olan gelirinizin yanı sıra yatırımlara ya da diğer harcamalara ayırabileceğiniz fazladan bir gelir sahibi olursunuz. Ek gelir sahibi olmak için çevrimiçi işler ya da bazı süreli işleri deneyebilirsiniz.

10. Yatırım Yapın

Her yaşta küçük büyük farklı bütçeler ile yatırım yapmak mümkündür. Uzun vadeli ya da kısa vadeli yatırımlar sağladığı getiriler ile size rahatlık, özgürlük ve güvence sağlar. Bu nedenle yatırım yapmak finansal özgürlüğe kavuşmak açısından faydalı olabilecek bir yöntemdir. İstediğiniz yatırım çeşidine bütçeniz doğrultusunda yapacağınız yatırımlarla pek çok avantajdan yararlanabilirsiniz. Yaptığınız yatırımlar sayesinde finansal bir güvenceye sahip olabilirsiniz. Altın, hisse senedi, gayrimenkul gibi seçenekler arasından bütçeniz ve istekleriniz doğrultusunda size uygun olacak yatırımları seçerek kazanç elde edebilirsiniz. Bu sayede finansal özgürlük elde edebilir ve ilerleyen yıllarınızda rahat olabilirsiniz. Aynı zamanda yatırım yaparak paranızın enflasyon karşısında değerinin erimesine de engel olabilirsiniz.

 

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.