Gümüş Yatırımının Avantajları ve Riskleri

Gümüş Yatırımının Avantajları ve Riskleri

Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu,TEFAS, Sermaye Piyasaları Kurulunun izni ile kurulmuştur. Sermaye piyasalarında faaliyet gösteren tüm yatırım fonlarına tek bir terminal üzerinden erişim imkânı sağlar. Elektronik bir platform olan TEFAS üzerinden yerli-yabancı, bireysel veya kurumsal tüm yatırımcılar platform üzerinden işlem yapabilir. 2015 yılında TEFAS’ın devreye girmesi ile yatırımcılar TEFAS platformu ile her yerden alım satım yapmaya olanak bulmuşlardır.

Yatırım araçlarının çeşitliliği, yatırımcıların yatırım aracını seçme konusunda daha dikkatli ve bilgi sahibi olma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bilinen yatırım araçlarından farklı bir yatırım aracı arayan yatırımcılar için farklı örnekler mevcuttur. Çoğu yatırımcı için kıymeti metal yatırımı genel olarak altın ile özdeş olsa da enflasyon karşısında güvenli bir liman olarak görülen, tarih boyunca birçok alanda kullanılan gümüşe yatırım yapmak, hem yatırım çeşitliliğini artırmak isteyen hem de fiziksel olarak bir emtiaya sahip olmak isteyen yatırımcılar arasında giderek artan bir gümüş yatırımcılığı talebinin oluşmasına neden olmuştur.

Gümüş'e Yatırım Yapılır Mı?

Gümüş, borsadaki çalkantı zamanlarında güvenli bir sığınak olabilir ve enflasyona karşı korunma sağlayabilir. Metal aynı zamanda uzun bir geçmişe sahip, para birimi olarak ve endüstriyel üretimde kullanıldığı için oldukça aranan bir emtia olmayı sürdürür.

Popüler yatırım araçları içerisinde yer alan değerli metaller arasında altın ilk akla gelen olsa da yatırımcıların dikkate alması gereken güçlü niteliklere sahip bir metal olan gümüş de yatırım aracın olarak oldukça önemli bir pozisyona sahiptir. Tarihsel olarak altının kullanımı daha yaygın olsa da gümüş yenilenebilir enerji alanlarından, otomobil parçalarına ve tıbbi malzemeye kadar uzanan farklı alanlarda kullanılmasından kaynaklı olarak iyi bir yatırım aracı olarak günümüz metal yatırımcıları arasında giderek artan bir popülariteye sahiptir. Altına nazaran daha uygun fiyatlı olan gümüş yatırımı, yatırımcıların bu yatırımı seçmelerinde etkili olur.

Altın gibi gümüş de çalkantılı zamanlarda güvenli bir liman olarak değerlendirilmelidir. Enflasyona karşı koruma sağlayabilmesi, borsadaki çalkantılı dönemlerde güven vermesinden ve uzun yıllardır birkaç alanda kullanılmasından dolayı gümüş aranan bir emtia olma özelliğine sahiptir.

Gümüş Yatırımı Yapmanın Artıları

Gümüş yatırımı yapmak, yatırımcıların yatırım portföyünü çeşitlendirmeleri açısından da önemlidir. Değerli bir metal olması, tarihsel bir değere sahip olması ve enflasyon karşısında koruma aracı olarak görülmesi gümüş olan yatırımı popüler ve tercih edilen bir yatırım aracı olarak öne çıkarır.

Enflasyon karşısında değer kaybeden paraya göre değerini koruyan bir yatırım olan gümüş, gerçek bir fiziksel varlık olarak yatırımcıların tercih edebileceği bir araçtır. Gümüş yatırımı, servetin gerçek değerini belirlemek konusunda yatırımcıların yanında yer alır. Enflasyon karşısında koruma için gümüş yatırımcıya yardımcı olur. Akılda bulundurulması gereken konu ise gümüşün altına göre enflasyon karşısında daha zayıf bir konumda yer aldığıdır.

Gümüş yatırımını tercih etme nedenleri arasında para birimlerinin faiz oranlarına ve para arzına ilişkin yapılan ekonomik politikalardan etkilenmesi gösterilebilir. Gümüşün değeri arz ve talebin bir fonksiyonu olarak belirlenir. Bu da gümüşe yönelen yatırımını güvenli bir liman olmasını sağlar.

Gümüş Yatırımı Yapmanın Eksileri

Tüm yatırım araçlarında olduğu gibi gümüş ile yapılan yatırım da riskler barındırır. Gümüş yatırımının dezavantajları arasında sayılabilecek unsurlar:

  • Fiyat dalgalanması: Gümüş fiyatı önemli dalgalanmalara maruz kalabilir bu da fiyatın değişken olmasına neden olacaktır. Yatırımcılar fiyat dalgalanmalarından etkilenebilirler ve maddi kayıplarla karşılaşabilirler.
  • Endüstriyel talep: Gümüşün talep edildiği alanların çoğunun teknolojide yaşanabilecek değişimlerden etkilenebilecek sanayi sektörlerinde olması gümüşe yatırım yapan yatırımcıların endüstriyel taleplerle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.
  • Kur riskleri: Yatırımcıların ülke para birimi haricinde bir para birimi ile gümüşe yatırım yapması durumunda, döviz kurunda yaşanabilecek değişimlerden kaynaklı kur riskleriyle karşılaşma olasılıkları olabilir.
  • Likidite riskleri: Fiziksel gümüş gibi likit olmayan yatırımlar ihtiyaç halinde satışın yapılmasını zorlaştırabilir.
  • Karşı taraf riskleri: Fon (EFT) veya herhangi bir finansal ürün aracılığı ile gümüşe yatırım yapan yatırımcıların fonun karşı tarafının temerrüdüne düşmek riskini göz önünde bulundurmaları gerekir.
  • Mevzuat riskleri: Yapılan değişiklikler yatırımın değerini etkileyebilir.

Gümüş Yatırımı Nasıl Yapılır?

Gümüşe yatırım yapmanın farklı yolları vardır ve bu yolların kendi içlerinde hem avantajları hem de riskleri bulunur. Bu yatırımı yapmak için seçilebilecek alternatifler arasında:

1. Coin

Coin olarak gümüşe fiziksel bir şekilde sahip olmak psikolojik açıdan mutluluk verebilir.  Yine de fiziksel bir emtiaya sahip olmak nakit akışı sağlamaz. Gümüş fiyatı yükselirse kâr elde edilebilir ve fiziksel emtia olan gümüşten para kazanmak için gereken tek şey gümüş fiyatının yükselmesini beklemektir. Fiziksel olarak gümüş almak isteyen yatırımcıların gümüş fiyatlarından haberdar olmaları gerekir. Ayrıca acil bir nakit ihtiyacı olduğu zaman fiziksel emtiayı satmanın kolay olmadığı yatırımcılar tarafından dikkate alınmalıdır.

2. Gümüş vadeli işlemleri

Fiziksel olarak gümüşe sahip olmadan, gümüş fiyatları üzerinden bahis oynamanın kolay bir yolu olarak görülebilecek gümüş vadeli işlemler, vadeli işlemlerdeki yüksek kaldıraç oranı nedeniyle yatırımcıların tercih ettiği gümüş yatırımı yolları arasında yer alır. Gümüş vadeli işlemlerin doğru yönde hareket etmesi yatırımcıların hızlı bir şekilde kazanç elde etmelerine yardımcı olur. Tam tersi bir durumda ise kaybetme sürecinin hızlandığı yatırımcılar tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.

3. Borsa yatırım fonu

Fiziksel gümüşe sahip olmak istemeyen yatırımcılar, gümüş vadeli işlemlere göre daha risksiz olarak değerlendirilebilecek borsa yatırım fonu (ETF) satın alma yolunu tercih edebilirler. Fiyatların yükselmesi gümüş sahibi olma potansiyelini arttırırken hırsızlık gibi risklerin azalması da söz konusu olacaktır. Fiziksel gümüşe sahip bir ETF, gümüş fiyat getirisini ETF’nin gider oranını çıkararak elde eder. Gümüşün piyasa fiyatından satılması durumunda fonların oldukça likit olması da yatırımcıların borsa yatırım fonlarını tercih etmelerine neden olabilir.

4. Gümüş madenciliği stokları

Metal madenciliği yapan şirketlerin hisselerine sahip olmayı tercih eden yatırımcılar yükselen gümüş piyasasından yararlanabilir. Gümüş madenciliğinden iki şekilde fayda sağlanabilir. Bunlar, gümüş fiyatının yükselmesine bağlı olarak şirket kazancının artması, ikincisi ise madencinin üretimi zaman içerisinde artırarak kârını artırmasıdır. Gümüş yatırımcılığının bir alternatifi olarak yatırımcıların tercih edebileceği bir yoldur.

 

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.