Neden Acil Durum Fonu Oluşturmalısınız?

Neden Acil Durum Fonu Oluşturmalısınız?

Hayatta nelerle karşılaşılacağı ve nerede acil para ihtiyacı oluşabileceği bilinmez. Bu nedenle oluşabilecek acil para ihtiyaçlarınızda kullanabileceğiniz bir fonun olması sizi rahatlatır. Acil durum fonu adından da anlaşılacağı üzere acil durumlarınızda size maddi açıdan destek sağlar. Bu fonu nasıl oluşturacağınıza dair bilgi edinmek için yazımızdan yararlanabilirsiniz.

Acil Durum Fonu Nedir?

Acil durum fonu kısaca sağlık problemleri ya da kaza gibi oluşabilecek durumlara karşı kişilerin kendilerine yetebilecek ve kredi kartı gibi borçlanmalara başvurmak zorunda kalmadan kullanabilecekleri miktarda paranın kenarda bulundurulması olarak tanımlanabilir. Kişilerin kimseden borç almadan ve yaşanabilecek durumlarda kendilerini güvende hissedebilecekleri bir fon olarak öne çıkan, farklı zaman aralıkları ve farklı bütçelerle oluşturulabilecek olan bu fon finansal güvenliği artırır.

Özellikleri

Acil durum fonunun özellikleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Acil nakit ihtiyacı duyulan dönemlerde bu nakit ihtiyacını karşılar.
  • Farklı zaman aralıkları için oluşturulabilir. Örneğin 3,6 ay ya da bir yıllık zaman aralığı gibi.
  • Kira, fatura, yemek masrafları gibi masrafların karşılanabileceği tutarda oluşturulması gerekir.
  • İstenildiği zaman hızlı bir şekilde kullanılabilir.

Acil Durum Fonunun Faydaları

  • Acil nakit ihtiyacı oluşan durumlarda nakit ihtiyacının kolay bir şekilde karşılanmasını sağlar.
  • Finansal güvence sağladığından finansal stresi azaltır.
  • Kötü finansal kararlar almayı engelleyerek gereksiz harcamaların önüne geçer.
  • Birikim yapma imkânı sağlar.

Acil Durum Fonunun Kapsamı

Acil durum fonunun kapsamı öncelikli olarak ihtiyaçları karşılamaya yöneliktir. Bu kapsamda fonun içerisinde kira gibi ev giderleri, yeme-içme ve ulaşım, faturalar, sağlık giderleri yer alır. Olası işten çıkarılma, hastalık ya da araç hasarları gibi durumlarda bu fondan yararlanılabilir. Bu nedenle gelire paralel bir fon oluşturmak bu durumlarda size rahatlık ve güvence sağlar.

Acil Durum Fonu Nasıl Oluşturulur?

Bir acil durum fonu oluşturmaya karar verdiğinizde aklınıza gelecek sorulardan biri de nasıl oluşturacağınız olabilir. Bazı adımları izleyerek bu işlemi kolay bir hale getirebilir, fonun sunduğu faydalardan yararlanabilirsiniz. Bu adımlar sayesinde daha rahat ve planlı bir şekilde fon oluşturabilirsiniz. Küçük tasarruflardan büyük tasarruflara fon oluşturmaya dair izlenecek adımlar için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

1.Ne kadar paraya ihtiyaç olduğu belirlenmeli

Bir acil durum fonu oluşturmaya karar verdiğinizde yapmanız gereken ilk şey ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirlemek. Bu tespitin ardından daha doğru kararlar alabilir ve bütçenize göre harcamalar yaparak fonunuzdaki parayı acil durumlar dışında kullanma fikrini ortadan kaldırabilirsiniz. Örneğin aylık giderleriniz 3000 TL ise en az 3 aylık bir fon hazırlamanız durumunda 9000 TL’lik bir fon oluşturmuş olursunuz. Aylık giderler kişiden kişiye değişebileceğinden ötürü gelir ve giderleriniz doğrultusunda bir fon oluşturmak doğru olacaktır. Ayrıca gelirinizin arttığı durumlarda bu fona daha fazla para yatırmayı düşünebilirsiniz. İstikrarlı bir şekilde ilerlediğinizde fonunuzda oluşacak miktara siz de şaşıracaksınız.

2. Aciliyet durumu belirlenmeli

Olabilecek olan aciliyet durumları belirlenmeli ve bu doğrultuda bir fon oluşturulmalıdır. Tıpkı para ihtiyacında olduğu gibi aciliyet durumlarında da kişiden kişiye farklılık olabileceğinden kendiniz için en doğru fonu hazırlamak için bu noktaya dikkat etmeniz önemlidir. Örneğin deprem bölgesinde yaşıyorsanız ve evinizi kaybetme riskiniz varsa bu durumu göze alarak bir fon hazırlayabilirsiniz veya işinizden çıkarılacağınıza dair şüpheleriniz varsa olabildiğince yüksek tutarda bir acil durum fonu oluşturarak yeni bir iş bulana dek rahat edebilir ve maddi açıdan zora girmeden var olan düzeninizi devam ettirebilirsiniz. Aynı zamanda ameliyat gibi acil sağlık ihtiyaçları için de bir fon oluşturarak olası durumlarda anında nakit ihtiyacınızı karşılayarak maddi açıdan rahat olabilirsiniz.

3. Tasarruf hedefi koyulmalı

Bir fon oluşturmaya karar verdiğinizde yapmanız gereken şeyler arasında yer alan bir diğer önemli nokta da tasarruf hedefi koymak. Küçük büyük demeden edebileceğiniz kadar tasarruf ederek acil durum fonunuza bu miktarları aktarabilirsiniz. Her ay belirli bir tutarda gelirinizden tasarruf ederek bu tutarı fonunuz için ayırdığınızda daha istikrarlı ve kolay bir şekilde fon oluşturabilirsiniz. Bu tutarı gelirinize paralel bir şekilde belirleyerek bazı aylarda daha fazla olacak şekilde artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Koyduğunuz tasarruf hedefine ulaştığınızda bu sizi fon oluşturma yönünde heveslendirecek ve bu işi sizin için daha kolay bir hale getirecektir.

4. Tasarruf hedefi belirlenmeli

Tasarruf hedefi belirlediğinizde bu hedefe ulaşmak kolaylaşır ve bu durum pek çok avantajı beraberinde getirir. Her ay belirleyeceğiniz tasarruf hedefi sayesinde acil durum fonu için ayıracağınız bütçeyi net bir şekilde görebilir ve bu fonu oluşturma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Tasarruf hedefleri sayesinde daha net bir yol çizebilir ve bu doğrultuda bir fon oluşturabilirsiniz. Fonun nasıl olmasını istediğinize ve aylık gelir giderlerinize bağlı olarak bir tasarruf hedefi belirlemek daha kolay karar vermenizi sağlayarak kendiniz için en iyi olacak fonu oluşturmanıza imkân tanır. Örneğin her ay yüzde 5 ya da her ay yüzde 10 gibi tutarlar belirleyerek tasarruf hedefi koyabilirsiniz.

5. Finansal planlama yapılmalı

Finansal planlama ekonomik açıdan daha rahat olmanıza ve daha kolay bir yol çizmenize imkân sağlar.  Yapacağınız finansal planlama yalnızca gelir giderlerinizi görmenize değil pek çok finansal işlem için vereceğiniz kararlarda daha iyi seçimler yapmanıza yardımcı olur. Gelirlerinizin ne kadarını nereye harcadığınızı, ne kadar birikim yapacağınızı ve en önemlisi ne kadarlık bir bütçeyi fon için ayıracağınızı yapacağınız finansal planlama sayesinde kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz. Finansal planlama sayesinde geleceğiniz için daha emin adımlar atabilir ve olası durumlara karşı oluşturacağınız fonu nasıl oluşturacağınızı daha kolay bir şekilde belirleyebilirsiniz. Finansal durumunuzun iyileştiğini fark ettiğinizde bu doğrultuda fonu artırabilir ve planınız sayesinde tutarlı fonlar oluşturabilirsiniz.

6. Özel bir hesap açılmalı

Ödemelerinizi yaptığınız banka hesabını fon için kullanmak sizi zarara sokabilir ve sıkıntı yaratabilir. Ödemeleriniz için kullandığınız hesap ile fon için kullandığınız hesabın aynı olması istemeden de olsa ayırdığınız paradan harcamanıza neden olabilir. Bu sebepten ötürü yalnızca bu amaç için özel bir hesap açarak ya da fonunuzu vadeli mevduata yatırarak ihtiyaç halinde paranızı kolayca çekebilirsiniz. Aynı zamanda açtığınız özel hesap ile küçük büyük demeden fon için tasarruf edebilir ve bu amaç dışında hesabı kullanmadığınızdan ötürü daha kolay tasarruf edebilirsiniz. Açtığınız bu hesaba yalnızca ihtiyaç durumunda ulaşacağınızdan dolayı olası zararları engelleyebilirsiniz. Acil durumlar için kullanacağınız paranın bulunduğu hesap ile her türlü ödeme için kullanacağınız hesabı ayırarak kendiniz için kolaylık sağlayabilirsiniz.

7. Esnek bir fon seçilmeli

Bu fon hızlı ve kolay bir şekilde paraya ulaşma imkânı sunar. Bu nedenle fon oluşturulurken esnek bir fon seçilmesi istediğiniz anda paraya ulaşmanız açısından önemlidir. Sizin için en iyi olacak seçimleri yaparak bütçenizi zorlamadan, fon için herhangi bir borç almadan ve ekstra maliyete girmeden acil durumlarda kullanacağınız fonu oluşturabilirsiniz. Esnek bir fon seçerek acil durumlarda ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz ve kendinizi güvende hissedebileceğiniz bir fon sahibi olabilirsiniz.

 

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.