Para Tasarrufu Yapmak için 10 Etkili Yöntem

Para Tasarrufu Yapmak için 10 Etkili Yöntem
Bazı kişiler için para tasarrufu yapmak zor olabilir. Bu nedenle para biriktirmek ve tasarruf etmek isteseler de bu konuda zorluk çekebilirler. Yazımızda bahsedeceğimiz 10 etkili yöntemle birlikte daha etkili bir şekilde para tasarrufu yapmanız mümkün. Başta yatırım yapmak olmak üzere farklı yollardan yararlanarak daha iyi tutarlarda tasarruf edebilirsiniz. Yatırım fonları gibi çeşitli yöntemlerin yanı sıra yazımızın devamında yer alan yöntemlerden yararlanarak tasarruf yapabilir ve siz de acil durumlarda yardımınıza koşabilecek tasarruflar başta olmak üzere farklı amaçlarla tasarruf edebilirsiniz. 
 

Para Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Para tasarrufunun nasıl yapılacağı sorusu pek çok kişinin aklına gelen bir sorudur. Tasarruf yapmak için bazı yöntemlerden yararlanmak bu süreci kolay bir hale getirebilir. Başta harcamalara dikkat etmek olmak üzere küçük şeylerle birlikte büyük tasarruflar yapmak mümkündür. Yazımızın devamında yer alan 10 yöntemle birlikte siz de tasarruf yapmak için adım atabilirsiniz.
 

1.Borçlarınızı Ödeyin

Borç sözcüğü pek çok kişi için hoş bir sözcük değildir. Borçlar her ne kadar yük gibi gözükse de borçların ödenmesi de bir o kadar rahatlatıcıdır. Bu nedenle ister kredi kartı olsun ister birine borçlu olun para tasarrufu yapmak için önce var olan borçlarınızı kapatmaya odaklanın. Böylece borcunuz kalmadığından ötürü tasarruf için ayıracak daha fazla paraya sahip olabilirsiniz. 
 

2. Market Harcamalarınızı Azaltın

Market alışverişine çıkmadan önce yapacağınız bir liste sizi markette aşırı harcama yapmaya karşı koruyabilir. Yapacağınız liste sayesinde alacağınız gereksiz malzemeleri almaktan kaçınabilirsiniz. Aynı zamanda market harcamalarınızı azaltmak tasarruf yapma açısından size katkıda bulunabilir. Bu nedenle başta abur cubur gibi zararlı ve gereksiz harcamaları azaltarak hem sağlığınıza hem de cebinize katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca internet üzerindeki kampanyaları takip ederek ve internet platformları üzerinden market alışverişi yaparak da tasarruf edebilirsiniz. 
 

3. Kendinize Hedef Belirleyin

Hedef belirlemek sizi tasarruf yapmak için heveslendirebilir. Bu nedenle tasarruf yapmak için kendinize bir tutar belirleyerek daha kolay bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Örneğin gelirinizden %10’luk bir kısmı her ay ayırmayı ve yıl sonunda belirli bir tutarda tasarruf etmiş olmayı hedefleyin. Bu hedefe ulaşmak için çabaladığınızda daha kolay bir şekilde tasarruf yaptığınızı görebilirsiniz. Aynı zamanda hedef belirleyerek tasarruf yapmak için motivasyonunuzu artırabilirsiniz. 
 

4. Harcamalarınızın Takibini Yapın

Para tasarrufu yapmak için harcamalarınızın nereye gittiğine bakmak ve nerelere en çok parayı harcadığınızı belirlemek faydalı olabilir. Harcamalarınızın takibini yaparak yaptığınız harcamaları görebilir ve gelirinizin ne kadarını tasarruf yapmak için ayıracağınızı belirleyebilirsiniz. Ulaşım, yemek, kira gibi ihtiyaçların dışında kısabileceğiniz harcamaları görmenizin yanı sıra gelirinizi daha iyi bir şekilde dağıtabilir ve buna paralel olarak daha iyi tutarlarda tasarruf edebilirsiniz. Harcamalarınızı görebileceğiniz tabloların yanı sıra bu amaç için özelleştirilmiş mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz. 
 

5. Yatırım Yapın

İster kendinize bir yatırım hesabı açın, isterseniz de çeşitli yatırım yöntemlerinden birini seçin, yatırım yapmak para tasarrufu yapmak için yatırım çok önemlidir. Yatırım yapabileceğiniz bütçeler geliriniz doğrultusunda farklılık gösterebilir. Ancak küçük yatırımların da size büyük getirileri olabilir. Bu nedenle az çok demeden yapabileceğiniz kadar yatırım yaparak tasarruf edebilirsiniz. Böylece yatırımlarınızdan ek gelir elde edebilirsiniz.
 

6. Ödemelerinizi Otomatikleştirin

Borçların ödenmesine paralel olarak ödemelerinin zamanında yapılması da olası ekstra ücretlerden kaçınılmasını sağlar. Faturalarınızı ödemenizin ardından diğer ihtiyaçlarınız için bütçe planlaması yapabilir, daha kolay bir şekilde para tasarrufu için ayarlayacağınız bütçeyi belirleyebilirsiniz. Tüm faturalarınız için otomatik ödeme talimatı vererek gecikme durumlarının önüne geçebilirsiniz. Faturalarınızı zamanında ödemenin yanı sıra faturalarınızı düşürmeye yönelik adımlar atarak tasarruf edebilirsiniz. Tüm bu adımlarla tasarruf yapmayı kolaylaştırabilirsiniz. Ödemelerinizi otomatikleştirerek faturalarınız için ödeyeceğiniz tutarları da net bir şekilde görebilirsiniz. 
 

7. Restoran Harcamalarınızı Azaltın

Daha fazla tasarruf etmek istediğinizde bunun için kullanabileceğiniz diğer yöntemlerden biri de en restoran harcamalarını azaltmaktır. Dışarıda yemek yemek genellikle evde yemek yapmaktan daha pahalıdır. Bu nedenle para tasarrufu yapmak için restoranlarda yediğiniz vakitleri azaltın ve restoranlarla anlaşmalı olan kartlardan yararlanın. Aynı zamanda özellikle kahve gibi içecekler için de yaptığınız harcamaları azaltarak tasarruf yapabilirsiniz. Yemek ve içeceklerinizi evden götürerek bütçenizin restoran harcamaları için olan kısmından tasarruf edin. 
 

8. Kullanmadığınız Abonelikleri Sonlandırın

 
Başta çevrimiçi platformların abonelikleri olmak üzere düzenli olarak kullanmadığınız tüm abonelikler için ödeme yapmayı sonlandırın. Uzun zamandır kullanmadığınız ve ihtiyacınız olmayan abonelikleri sonlandırarak gereksiz harcamaların önüne geçin. Bu sayede hem az hem de çok olabilen farklı tutarda abonelik ücretlerinden kurtulun. 
 

9. Ekstra Gelirinizi Akıllıca Harcayın

Sahip olduğunuz ek gelirleri akıllıca harcamak tasarruf yapmak için etkili olabilir. Önceki aylardan kalan ekstra gelirlerinizi, ek işler yaparak elde ettiğiniz ekstra gelirlerinizi ya da yatırımlar aracılığıyla sahip olduğunuz gelirleri akıllıca harcayarak daha fazla tasarruf yapma şansı elde edebilirsiniz. Böylece bu gelirleri asıl ihtiyaçlarınız dışında acil durumlar için saklayabilir ya da ileriki yıllar için kenarda tutabilirsiniz. 
 

10. Kupon ya da Puanlarınızdan Yararlanın

Hem çevrimiçi alışverişlerde hem de günlük ihtiyaçlarınız için yaptığınız alışverişlerde bazı kupon ve puanları görebilirsiniz. Bu kupon kodları ve puanlarla daha düşük fiyatlarda alışveriş yapabilir ve tasarruf edebilirsiniz. Para tasarrufu yapmak için size sunulan fırsatları ve indirimleri takip edebilirsiniz. Bu sayede alacağınız şeyleri daha indirimli bir şekilde satın alabilirsiniz. Farklı kategorilerdeki harcamalarınız için puan sistemli yerlerden faydalanabilirsiniz.  Saatlik ve dönemlik indirimlerle bütçenizi sarsmayacak alışverişler gerçekleştirebilir ve bu sayede tasarruf yapabilirsiniz. 

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.