Teknoloji Yatırımı ile Geleceğe Seyirci Kalmayın

Teknoloji Yatırımı ile Geleceğe Seyirci Kalmayın

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte teknolojiye ayak uydurmak da kaçınılmaz bir hâl aldı. Bununla birlikte geleneksel yatırım yöntemlerine alternatifler de ortaya çıktı. Durağan bir yapıya sahip olmayan teknolojiye yatırım yapmak, artık olağan bir hâle geldi. Gelecekte oldukça işe yarayabilecek bir yatırım olan teknoloji yatırımı, son zamanlarda birçok yatırımcı tarafından araştırılmaktadır. Bu yolla yatırım yapmak isteyen yatırımcılar nasıl yatırım yapacaklarına dair bilgi edinmeye çalışmaktadır. Siz de bu yatırım çeşidine yatırım yapmak veya bu yatırımla alakalı bilgi edinmek isterseniz yazının devamından ihtiyaç duyabileceğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

Teknoloji Yatırımı Nedir?

Teknoloji şirketlerine ya da teknoloji kullanılan sektörlere yapılan yatırımı ifade eden teknoloji yatırımı, şirketlerin faaliyetlerini finanse etmelerine destek olur. Bu yatırım, özel yatırım şirketleri aracılığıyla yapılır ve bir alternatif olarak geleceği yakalamak isteyenlerin karşısına çıkar. Her ne kadar yüksek risk barındırsa da yüksek getiri potansiyeli de barındıran bu yatırım, yüksek risk arayışındaki yatırımcılar için iyi bir seçenektir. Teknolojiye yapılan yatırımlar gün geçtikçe artmakta ve yatırımcılar da bu doğrultuda teknoloji şirketlerine yönelmektedir. Teknolojinin gelişiminin durağan olmaması da bu yatırımı çekici kılmaktadır.

Teknoloji Yatırımı Neden Bu Kadar Önemlidir?

Bu yatırım, bir işletmenin büyümesine katkıda bulunmasının yanı sıra işletmenin rekabet avantajını da artırır. İşletmelerin teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek bu gelişmelere ayak uydurması ve gelişmelere öncü olması gerekmektedir. Bu nedenle teknoloji yatırımları işletmenin sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Aynı zamanda bu yatırımlar işletmenin verimliliğini artırır ve bu durum, müşteri memnuniyetinde de artışı beraberinde getirir.

Yeni müşteriler kazanmak ve dönüş oranlarını artırmak için de bu yatırımlar oldukça büyük bir öneme sahiptir. Tekrar eden satış oranında artış görmek ve müşterilerin ihtiyaçlarına karşılık vermek için bu yatırımlar olmazsa olmaz denebilecek kadar önem arz etmektedir. Teknoloji yatırımları, işletmelerin geleceği açısından kritik öneme sahiptir. Teknolojinin kullanımı; işletmelerin verimliliğini artırır, müşteri memnuniyetini sağlar ve rekabet avantajı elde etmelerine yardımcı olur. Bu nedenle işletmelerin teknolojik yatırım almaları önemlidir. Ayrıca bu yatırım, yüksek getiri potansiyeli taşımaktadır. Yüksek getiri ve yüksek riski göze alabilen yatırımcıların bu yatırımı tercih etmesi muhtemeldir.

Nasıl Teknoloji Yatırımı Yapabiliriz?

Teknoloji yatırımı yapmak isteyenlerin öncelikle sermayelerini gözden geçirmesi gerekir. Sahip olunan tüm şartların değerlendirilmesinin ardından yatırım için gerekli şartlar taşınıyorsa yatırım yapılacak teknoloji seçilmelidir. Gündemi takip ederek başarılı olunabilecek yatırımların tespit edilmesi gerekir. Ayrıca gelecek vadeden teknolojilerin gözden geçirilmesinin yanı sıra bu alanda yatırım yapan yatırımcıların fikirleri de dikkate alınabilir. Şartlara ve sermayeye uygun olan yatırımı seçmek çok önemlidir. Bu nedenle uygun olan seçeneğin belirlenmesinin ardından bir şirket aracılığıyla ya da bireysel olarak yatırım yapılabilir.

Yatırım Yapmamız İçin Bilmemiz Gereken Teknolojiler Neler?

Bazı teknolojileri bilmeden teknoloji yatırımı yapmak mantıksız olabilir. Bu nedenle yatırım yapmadan önce bazı teknolojilerin bilinmesi avantaj sağlayabilir. Bu teknolojiler arasında yapay zekâ, sanal ve artırılmış gerçeklik, otonom araçlar ve kripto paralar sayılabilir. Tüm bu teknolojiler kendi içerisinde birtakım avantajlar sunar.

1.Yapay Zekâ

Çok derin bilgi sahibi olmasanız dahi teknoloji yatırımı yapmadan önce mutlaka yapay zekâ hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Yapay zekâ artık birçok kişi ve kurum tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle özellikle de bu alanda yatırım yapacaksanız daha da derin bilgi sahibi olmaya çalışmanız faydalı olabilir. Böylece hangi sularda yüzdüğünüzü daha iyi bilebilirsiniz. 

2.Sanal ve Artırılmış Gerçeklik

Son yıllarda en az yapay zekâ kadar sıklıkla anılır hâle gelen sanal ve artırılmış gerçeklik üzerine hâlâ çalışmalar yapılıyor. Özellikle sanal gerçeklik kullanılarak birçok film ve dizi çekilmesi, bu teknolojinin sinema sektörü için bir devrim niteliğinde olduğunu gösteriyor. Sanal ve artırılmış gerçekliğin daha da yaygınlaşacağı ve başka alanlarda da kendisine yer bulacağı öngörülüyor. Bu nedenle yatırım yapmadan önce bu teknoloji hakkında bilgi sahibi olmanız yararlı olabilir.

3.Otonom Araçlar

Otonom araçlar, basitçe sürücüsü olmayan araçlar olarak tanımlanabilir. Birtakım yazılımlar sayesinde kendi kendine hareket edebilen bu araçların kullanımı gitgide yaygınlaşıyor. İleride daha da fazla bölgede kullanılabilecek olan bu araçlar hakkında bilgi sahibi olmanız, yatırımınız açısından faydalı olabilir.

4.Kripto Paralar

Kripto paralar artık birçok kişi tarafından bilinmektedir. Bu paralar tamamen dijital ortamda, herhangi bir merkezî otoriteye bağlı olmadan kullanılan paralardır. Güvenilirlik ve hız sunmalarından dolayı birçok yatırımcının yöneldiği bu paraların getiri şansı oldukça fazladır. Bu sebeple dünyanın dört bir yanından birçok kişi bu paralara yönelmektedir. Siz de kripto paralara yatırım yapmayı düşünüyorsanız bu konuda bilgi sahibi olmanız faydalıdır.

Etkileri Nelerdir?

Geçmişe ya da günümüze değil, geleceğe dayalı bir yatırım çeşidi olan teknoloji yatırımı; çok daha ileriye bakan bir yatırım çeşididir. Pek çok yatırımcının potansiyel görerek bu durmayan sektöre yaptığı yatırımlar, gelecekte başarı getirebilecek nitelikte olmalarının yanı sıra yeni yatırımların da önünü açabilecek niteliktedir. Birçok çeşidi olmasından ötürü de çeşitlilik sunan bu yatırımın etkileri, günlük hayata olumlu olarak yansıyacaktır. Aynı zamanda işletmeler için de faydalı olabilecek bu yatırımlar, geleceğe bir kapı aralayacak ve geleceğe seyirci kalmamanızı sağlayacaktır.

Küresel Şirketlerin Yaptığı Teknoloji Yatırımları

Yapılan bir araştırmaya göre şirketlerin yüzde 80’inden fazlası yeni teknolojilere yatırım yapıyor ya da yapmayı planlıyor. Bu yatırımların yöneldiği alanlar arasında veri ve analitik, otomasyon, hibrit bulut teknolojisi ve siber güvenlik gibi alanlar yer alıyor. Özellikle 2020 yılında yaşanan COVID-19 pandemisi, birçok şirketin teknoloji yatırımlarını artırmalarına sebep oldu.

Araştırmaya katılan küresel şirketlerin üçte birinin yatırım seviyesi 10 milyon doların üzerindeyken teknoloji uygulaması başına ortalama yıllık yatırım maliyeti 16 milyon dolar olarak belirlendi. Ancak yatırımların hemen meyve vermediğini belirtmek gerekir. Şimdilik sadece araştırmaya katılanların üçte biri yeni teknolojilerden somut katma değer sağladıklarını belirtiyor. Yeni teknolojilere yapılan yatırımların seviyesinin, yatırım geri dönüşünün gücüyle doğrudan ilişkili olduğu da bu araştırma aracılığıyla öğreniliyor. Yapay zekâ, en çok yatırım getirisi sağlayan uygulamalar arasında ilk sıralarda yer alırken onu diğer teknolojiler izliyor.

Ülkemizde Teknoloji Fonları Hangileridir?

Ülkemizde teknoloji yatırımı yapmak isteyen yatırımcıların kullanabileceği teknoloji fonları şu şekilde:

  • Ak Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu
  • İş Portföy Teknoloji Karma Fon
  • Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu
  • Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu
  • TEB Portföy Amerika Teknoloji Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
  • İş Portföy BİST Teknoloji Ağırlıklı Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu
  • Yapı Kredi Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu

Dileyen yatırımcılar bu fonları takip ederek teknoloji yatırımı yapabilirler.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.