Banka SWIFT Kodları Nelerdir?

Küresel çapta ticaretin yaygınlaşması, gelişen teknoloji ve iş dünyasında yaşanan gelişmeler iş birliklerini de beraberinde getirdi. İş dünyasında yaşanan gelişmeler teknolojik yenilikler ile desteklenmeye başladı. Bu yenilikler arasında finans dünyasını etkileyen yeni teknolojiler de yer aldı. Uluslararası ödeme yapmayı kolaylaştıran, global ticaretin hızlanmasına yardım eden teknolojik gelişmelerden biri olan banka SWIFT kodları, güvenli ve hızlı bir şekilde uluslararası ödeme yapmaya olanak sağladı.

Uluslararası ödeme yapılması gerektiği zamanlarda kullanılan SWIFT kodları bir çeşit kimlik numarası olarak değerlendirilir ve paranın doğru yere gitmesine olanak sağlar. Bankaların bir ağ oluşturması için de gerekli olan banka SWIFT kodları, dünyayı birbirine yakınlaştırarak bir bağ oluşturur. Güvenli ve emniyetli bir ağ oluşması, uluslararası ödemelerin güvenli ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar. 2021 yılında SWIFT sistemine dahil olan 11.000’den fazla kurum, SWIFT sistemini kullanarak günde ortalama 42 milyon mesaj gönderdi. Uluslararası iş yapan işletmeler veya bireysel müşteriler için güvenli ve hızlı bir şekilde para transferi yapmanın yolu, SWIFT sistemidir.

Banka SWIFT Kodları Nedir?

Banka SWIFT kodu, global olarak bankaları ve finansal kurumları tanımlamak için kullanılan sayılardır. SWIFT kodu, Banka Tanımlama Kodu (BIC) ile aynı anlama gelir. Bankaların lokasyonunu ve nerede bulunduğunu temsil eden bu kodun açılımı Dünya Çapında Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Topluluğu’dur.

Uluslararası ödemeler yapmak isteyen bireyler ve bankalar SWIFT kodunu kullanırlar. Tek Avrupa Ödeme Alanı (SEPA) içerisinde ödeme yapmak için de SWIFT kodu kullanılır. SEPA, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerdeki banka müşterilerinin euro cinsinden ödeme yapmasına olanak tanıyan bir sistemdir. Bankalar arası mesaj göndermek veya ödeme almak için kullanılan kod, paranın başka bir ülkede yer alan banka hesabına elektronik olarak yönlendirilmesidir.

Bankalar, başka bir ülkeye para göndermek isteyen bireysel veya kurumsal müşterilerine banka SWIFT kodlarını sorarlar. Böylece bankalar, uluslararası işlemlerin güvenli, doğru ve hızlı olmasını sağlar. İhracat veya ithalat yapan firmalar yurtdışından ödeme aldıkları için SWIFT kodlarını sıklıkla kullanır. Bireysel müşterilerde yurtdışına para göndermeleri veya almaları gerektiği zaman SWIFT kodlarından yararlanır.

SWIFT Kodunun Formatı

Bankaların SWIFT kodları belirli bir formata sahiptir. Bu kodlar sekiz ila 11 karakterden oluşan, bankanın veya finans kuruluşunun unvanını, bulunduğu ülkeyi, konumunu ve şubesini gösteren karakterleri içerir. Banka SWIFT kodları, AAA-BB-CC-123 şeklinde bir yapıya sahiptir.  Bankalar tarafından kullanılan bu kodları meydana getiren bileşenler şunlardır:

  • Banka kodu: Bankanın veya finans kuruluşunun unvanını temsil eder. Dört harften oluşur.
  • Ülke kodu: Banka veya finans kuruluşunun bulunduğu ülkeyi temsil eder. İki harften oluşur.
  • Yer kodu: Banka genel merkezinin yerini belirtir. Harf veya rakam şeklinde iki karakterden oluşur.
  • Şube kodu: Banka şubesini temsil eder. Üç harften oluşur. Banka genel merkezi şube kodu XXX şeklindedir.

Banka SWIFT kodları yerine kimi zaman uluslararası standart olan ISO 9362’de kullanılır. ISO, SWIFT kodunun nasıl olması gerektiğinden sorumludur.

SWIFT Kodları Neden Önemlidir?

SWIFT kodları bankaların parayı doğru yere gönderilmesi açısından önemlidir. SWIFT kodu sayesinde, uzakta olan bir bankaya elektronik ortamda güvenli ve hızlı bir şekilde para transferi yapmak mümkün hale gelir. Bu kodlar, gönderilerde güvenliği artmasına olanak sağlar. Uluslararası alanda yaşanabilecek olası dolandırıcılık durumlarına karşı koruma oluşturur.

Banka SWIFT Kodları Ne Zaman Gereklidir?

SWIFT kodları, uluslararası para transferleri yapılacağı zaman kullanılır. Banka havalesi veya SEPA ödemesi yapılması gerektiği zaman, ödeme yapmak isteyen kurum veya kişinin bir SWIFT koda da ihtiyacı vardır. SWIFT kodu başta hazine işlemleri için oluşturulmuştu ancak şu an çok daha geniş bir kullanım alanına sahiptir. SWIFT kodları:

  • Bankalar
  • Kurumsallar Döviz sistemleri
  • Varlık yönetimi şirketleri
  • Banka dışı finansal kuruluşlar gibi farklı alanlarda da mesajlaşmaya izin verir.

Uluslararası Ödemelerde SWIFT Kodu Nasıl Çalışır?

SWIFT kodu bankaların güvenli bir şekilde iletişim kurması için tasarlandı. Bu kod, uluslararası ödemelerin güvenli ve hızlı olmasını sağlar. SWIFT kodu temel olarak ödeme yapan bankadan ödemeyi alan bankaya kadar geçen süre içerisinde talimatı tanımlamak üzerine kuruludur. Paranın nereye gönderileceğini belirtir.

SWIFT ile ödeme yaparken bazı durumlarda aracı bankalarda bulunabilir. Bu prosedür farklı ülkelerin farklı bankacılık anlayışına sahip olmasından kaynaklanır. İşlemin tamamlanabilmesi için üçüncü bir tarafın devreye girmesi gerekir. SWIFT işleminin tamamlanabilmesi için bankaların birbirleri arasında Nostro ve Vostra hesaplarını açmış olması da şarttır. Nostro ve Vostro hesapları, her iki bankanın da işlemin kaydını tutabilmeleri için açmaları gereken iki defterdir.

SWIFT Kodu IBAN ile Aynı Mıdır?

SWIFT kodu ve IBAN benzer yapılara sahip olsalar da aynı değillerdir. IBAN 34 karakterli bir koddur. Yurt dışında belirli bir banka hesabını tanımlar. IBAN’ın açılımı Uluslararası Banka Hesap Numarasıdır.  IBAN numarası kullanıcılar tarafından hem yurtiçi hem de yurt dışı ödeme yapmak için kullanılır. Kısaca SWIFT kodu bankayı, IBAN ise banka hesabını tanımlar.

GERİ

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.