Eurobond Nedir?

Eurobond, özel kuruluşların ya da devletlerin bazı durumlarda varlıklarını artırmak adına ihtiyaç duyduğu borçlanmanın karşılanması için geliştirilmiş olan yatırım aracıdır. Bireysel yatırımlarda da kullanılabilen bu yatırım aracında düzenli ve istikrarlı bir gelir elde etmek mümkündür. Genellikle uzun vadeli olan bu yatırım aracında dolar, avro, İsviçre frangı gibi farklı döviz cinsleri üzerinden ihraç edilme mümkündür. Beraberinde bazı avantajlar getiren bu yatırım aracı, devlet tahvilleriyle her ikisinin de finansman ihtiyacını karşılaması açısından benzerlik gösterir. Kişisel yatırımlar için de tercih edilebilecek bu yatırım aracının işleyişi kendine özgüdür. Bu yatırım aracı hakkında daha fazla bilgi için yazının devamını okuyabilir; nasıl hesaplandığı, riskleri ve avantajları gibi pek çok konuda bilgi edinebilirsiniz.

Eurobond Kimler İçin Uygundur?

Eurobond; devletler, bireyler ve farklı kurumlar için uygun olabilir. Bu yatırım aracının uygun olduğu kurumların başında şirketler gelir. Uluslararası ölçekte hizmet veren büyük şirketler için uygun bir finansman olan Eurobond; şirketlerin büyük altyapı projelerini finanse etmesi, büyüme stratejilerini desteklemesi veya mevcut borçları yeniden yapılandırması için faydalı olabilir. Eurobondlar, şirketlere geniş bir yatırımcı tabanına erişim sağlayarak finansman kaynaklarını çeşitlendirme imkânı sunar. Şirketlerin yanı sıra banka ve finansal kuruluşlar da bu yatırım aracından faydalanabilir. Bankalar ve finansal kuruluşlar kredi sağlamak ya da sermaye artırmak amaçlarıyla Eurobondlara başvurabilirler.

Bu yatırım araçları, finansal kurumların uluslararası piyasalarda daha fazla likiditeye erişmesini mümkün kılabilir. Hükümetler de mali ihtiyaçlarını karşılamak için bu araçlardan faydalanabilir. Devletler bütçe açıklarını kapatmak veya büyük projelerinin finansmanını sağlamak adına bu yatırım aracına başvurabilirler. Bu yatırım araçları aynı zamanda devletlerin uluslararası piyasalarda kaynak bulmalarını sağlayarak iç piyasalara olan bağımlılıklarını da azaltabilir.

Bu yatırım araçları borçları yeniden yapılandırmak veya dış borç stokunu yönetmek isteyen ülkeler veya şirketler için de uygun bir araç olabilir. Daha uzun vadeli ve uygun faiz oranlarıyla ihraç gerçekleştirerek şirketler ya da ülkeler, mevcut borçlarını daha sürdürülebilir bir şekilde yönetebilirler. Uluslararası finansal kuruluşlar ve kalkınma bankaları da bu yatırım aracından kalkınma projelerini finanse etmek, ülkelerin ekonomik büyümesini desteklemek veya finansal istikrarı sağlamak gibi amaçlarla faydalanabilirler.

Özellikleri Nelerdir?

Eurobondların özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İhraç edildikleri ülkelerin dışında işlem görebilirler. Uluslararası yatırımcıların kullanımına uygun yatırım araçlarıdır.
  • Genellikle döviz cinsinden ihraç edilen yatırım araçlarıdır. Bu durum, yatırımcıların farklı para birimleri üzerinden yatırım yapabilmesini mümkün kılar.
  • Çeşitli vade seçenekleri bulunan bu yatırım araçları uzun ya da kısa vadeli olarak ihraç edilebilirler. Vade süresi kurum ya da kişilerin ihtiyacına bağlı olarak değişebilir.
  • Faiz oranları ihraç eden kuruluş tarafından belirlenerek yatırımcılara sunulur. Faiz oranı, ihraç eden kuruluşun kredi değerliliği, piyasa koşulları ve talep gibi unsurlar göz önüne alınarak belirlenir.
  • Bu yatırım araçları belirli dönemlerde faiz ödemeleri yapar. Bu ödemeler genellikle yıllık veya yarı yıllık olarak yapılır ve yatırımcılara sağlanan bir getiri kaynağıdır.
  • Bu yatırım araçları genellikle tahvil veya borç senedi şeklinde çıkarılır. Yatırımcılar, tahvilleri satın alarak ihraç eden kuruluşa borç verirler. Vade sonunda anapara ödemeleri yapılır.
  • Eurobondlar hem uluslararası hukuk hem de uluslararası finansal piyasaların kanunlarına uygun olacak şekilde düzenlenir. İhraç edildikleri ülkelerin düzenleyici ve hukuki koşullarına uygun olarak işlem görürler.
  • Geniş bir yatırımcı tabanına hitap ederler ve farklı risk getiri profilleri sunarlar.
  • Uluslararası çeşitlendirme isteyen kuruluşlar bu yatırım araçlarından faydalanarak riskleri dağıtabilir ve farklı piyasalardan faydalanabilirler.
  • Bu yatırım araçları, ihraç eden kuruluşlar için düşük maliyetli bir finansman kaynağı olabilir. Uluslararası piyasalarda daha geniş bir yatırımcı tabanına erişim sağlayarak daha iyi finansman koşulları elde edilebilir.
  • Bu yatırım araçları finansal istikrarın sağlanmasında faydalı olma potansiyeline sahiptirler.

Eurobond Yatırımının Avantajları Nelerdir?

Bu yatırımın avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu yatırımın getiri potansiyeli oldukça yüksektir. Genellikle yüksek faizle işlem gören bir yatırım aracı olduğundan bu araçlar, yatırımcılara yüksek getiri sunar.
  • Yüksek getirinin yanı sıra düşük riskin bulunduğu bu yatırımda riski düşürmek mümkündür.
  • Bu yatırım araçları genel olarak aktif bir ikincil piyasada işlem görür. Bu durum, yatırımcıların istedikleri zaman alım satım yapabilecekleri anlamına gelir. Likidite, yatırımcıların varlıklarını çeşitlendirebilmesini ve portföylerini yönetebilmesini sağlar.
  • Yatırımcıların portföylerini uluslararası düzeyde çeşitlendirmelerine olanak tanır. Bu sayede yatırımcılar tek bir piyasaya ya da ülkeye bağımlı olmadan risklerini kontrol edebilirler.
  • Farklı para birimlerinde işlem yapmak mümkün olduğundan yatırımcılar döviz çeşitliliği ve döviz kurlarındaki dalgalanmalardan faydalanabilir. Yatırımcılar, farklı para birimlerine yatırım yaparak döviz riskini de azaltabilirler.
  • Genellikle devletler ya da kurumsal şirketler tarafından ihraç edildiğinden bu yatırım aracı, istikrarlı ve güvenli kabul edilir.
  • Bazı vergi muafiyetleri sayesinde daha yüksek getiriler elde edilebilir.
  • Uzun vadeli yatırım yapmak isteyenler bu yatırımı tercih edebilir.
  • Çeşitlendirme için bu yatırım araçlarından faydalanmak mümkündür.
  • Yatırımcılar, ihraç eden kuruluşların finansal raporlarına, kredi notlarına ve diğer kurumsal bilgilere erişme olanağına sahiptir. Bu da yatırımcıların daha iyi bir şekilde değerlendirme yapmasına ve karar vermesine olanak tanımaktadır.
  • Sabit bir gelir kaynağı sunan bu yatırım belirli bir gelir akışı ve tahmin edilebilir getiri sunar.
  • Bu yatırım araçları, ihraç eden ülkenin ekonomik gelişimini etkileyerek ekonomik büyümeyi destekler ve uluslararası ticaret için katkı sağlar.
  • Bu yatırım araçları sayesinde kuruluş veya devletler prestijlerini artırabilir ve daha geniş bir yatırımcı tabanına ulaşabilir.

Eurobond Nasıl Hesaplanır?

Eurobond hesaplamasında her ülkenin ve kurumun getirisi farklıdır. Bu yatırım aracı hesaplanırken temettü indirgeme ve faiz oranı gibi modellerden faydalanılır. Tahvilin faiz oranı, ödeme yapısı, vadesi gibi faktörler dikkate alınarak hesaplama yapılır. Bu hesaplamanın yapılmasındaki amaç, tahvilin bugünkü değerini belirlemek ve yatırımcıların potansiyel getirilerini öğrenmelerini sağlamaktır. Kirli fiyat, temiz fiyat ve kupon faizi değerleri kullanılarak hesaplama yapılır. Tahvilin fiyatında faiz oranına ve piyasa koşullarına bağlı olarak değişiklikler görülebilir. Hesaplamalar yapılırken genel olarak finansal hesaplama araçları ya da yazılımlardan yararlanılır. Hesaplamalar tahvilin faiz ödemelerinin bugünkü değerlerinin hesaplanması, temettü ödemelerinin toplanması ve sonuçta tahvilin bugünkü değerinin bulunması adımlarını içerir.

Riskleri Neler Olabilir?

Eurobond, birçok yatırım aracında olduğu gibi riskler barındırır. Bu risklerin başında kredi riski ve faiz oranı riskleri gelir. Bu riskler dolayısıyla yatırımın değerinde değişiklikler olabilir ve getiri etkilenebilir. Aynı zamanda yatırımcıların zarara uğraması söz konusu olabilir. Bu risklerin yanı sıra likidite riski ve döviz riski de bulunur. Likidite riski, yatırımcıların istedikleri zaman tahvillerini satamamalarına, döviz riski ise döviz kurlarındaki dalgalanmalardan kaynaklı kayıplara neden olabilir. Politik risk ve enflasyon riski de bu yatırım aracında bulunan risklerdendir. Politik risk, ihracı yapan devletin siyasi istikrarsızlığı gibi konuların yatırımda etkili olması demektir. Enflasyon riski ise daima var olan ve yatırımın getirisini azaltacak bir risktir. Tüm bu riskler değerlendirildiğinde bu yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar kendi risk isteklerini değerlendirmeli ve bu doğrultuda yatırım yapmalıdır.

GERİ

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.