Karma Fon Nedir?

Pek çok kişi birikimlerini değerlendirmek için fonlardan yararlanır. Karma fon, özellikle yatırımlarını nasıl değerlendireceğine karar vermekte zorlanan ya da portföyünde çeşitlilik arayan yatırımcılar için ideal bir fondur. SPK tarafından yapılan tanımı da göz önüne alındığında bu fon çeşidi içerisinde hisse senedi, borçlanma senedi, altın gibi yatırım araçlarının en az ikisinden oluşan ve bunların her birinin değeri fon portföyünün yüzde yirmisinden fazla olacak şekilde getiri elde etmeyi hedefleyen fon olarak tanımlanabilmektedir. Birikimlerin enflasyona karşı korunmasında etkili bir yol olabilecek bu fon orta risk düzeyinde sınıflandırılabilir. Aynı zamanda bu fonlar yalnızca aynı ekonomik gelişme düzeylerine sahip ülkeleri değil farklı ülkelerden alınan tahvilleri de içerebilir.

Karma Fonların Performansı Nasıldır?

Karma fonların performansı değişkenlik gösterebilmektedir. TEFAS ve BEFAS verileri incelendiğinde TEFAS’a göre bu fonların getiri performansı son 1 yılda yüzde 66,58 oranında gerçekleşirken BEFAS’a göre bu fonların getiri performansı 1 yıllık süreçte yüzde 39 ile yüzde 75 arasında değişmektedir. 1 yılın yanı sıra bu fonların performansı 3 ve 5 yıllık süreçler için de incelenilebilmektedir. TEFAS’ta son 3 yıllık verilere bakıldığında getiri oranı 161,51 olmakta ve 5 yıllık getiri oranı ise 267,38 olarak hesaplanmaktadır. BEFAS verilerine göre incelendiğinde son 3 yıllık getiri oranları yüzde 84-231 arasında değişmekte ve son 5 yıllık getiri oranları ise yüzde 148 ile 490 arasında değişiklik göstermektedir. Bu fonların performansı ve getirileri değişkenlik göstermekle birlikte bütün yatırım fonları arasında 1,3 ve 5 yıllık verilerde en çok getiri sağlayan dördüncü fon olarak bu fonlar yer almaktadır.

Karma Fonların Artıları

Karma fonların kendi içerisinde artı ve eksileri bulunur. Bu fonların artıları arasında ilk olarak sayılabilecek olan unsur bu fonların profesyoneller tarafından yönetiliyor olmalarıdır. Fonların profesyoneller tarafından yönetilmesi risklerin daha doğru bir şekilde hesaplanmasını ve fonun maksimum getiri elde edilecek şekilde ayarlanmasını sağlar. Bu sayede uzmanlar aracılığıyla daha iyi getirilere sahip olunurken aynı zamanda risk azaltılabilir. Bu fonların bir diğer artısı da oynaklığı azaltıyor olmalarıdır. Bu sayede yatırımlar daha dengeli ve kolay bir şekilde sürdürülebilmektedir. Aynı zamanda farklı yatırımcıların beklentilerine uygun şekilde düzenlenebilecek olan bu fonlar yatırımları çeşitlendirme açısından yatırımcılara avantaj sağlar. Daha yüksek getiri şansı tanıyan bu fonlar yatırımcıların değişik beklentilerine uygun esnekliği de sunar. Ayrıca uzun vadeli yatırım yapmak isteyenler açısından da bu fonlar yararlı olabilir. Bu fonların artıları bu şekilde özetlenebilir.

Karma Fonların Eksileri

Bu fonların artılarına ek olarak sahip olduğu birtakım eksiler de bulunmaktadır. Bu fonlardaki sabit bileşen volatiliteyi arttırsa da daha düşük kâra neden olabilmektedir. Sabit bileşen fonun genelini etkileyerek toplam getiri üzerinde negatif etkide bulunabilmektedir. Bu eksinin yanı sıra bu fonların sahip olduğu bir diğer eksi de fondaki çeşitlendirmeden kaynaklı oluşabilecek olumsuzluklardır. Oluşturulan çeşitlilik nedeniyle elde edilebilecek getirinin tamamından faydalanmak mümkün olmayabilir. Örneğin bir bilgisayar şirketine yatırım yaptıysanız hissenizin yüksek bir getiri oluşturacak hale gelmesi fonunuzun genelini etkiler ancak fonunuzdaki hisse oranının tamamında etkili olmayabilir. Yine bu fonların eksisi olarak kısa vadede önerilmemeleri sayılabilir. Sabit bileşende meydana gelebilecek bir kayıp veya değişken bileşende meydana gelebilecek ani değişimler kısa vadede fon üzerinde olumsuz etkide bulunabilir. Bu nedenle bu fona yatırım yapacakların kayıp yaşamamaları ve getirilerini artırabilmeleri açısından orta ya da uzun vadeli olarak yapmaları önerilir.

GERİ

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.