Risksiz Yatırım Araçları Nelerdir?

Yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar ister uzun vadeli yatırım isterlerse kısa vadeli yatırım yapıyor olsunlar belirli riskleri alarak bu yola adım atarlar. Yatırım araçlarının sahip olduğu riskler araçtan araca değişkenlik gösterir. Bu nedenle kişilerin kendilerine ve risk isteklerine uygun olan yatırım aracını bulması önemlidir. Bazı yatırımcılar daha az riske sahip olan yatırım araçlarını tercih etmek isteyebilir. Yazımızın devamından risksiz yatırım araçları ile ilgili detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Risk Oranı Düşük Yatırım Araçları Nelerdir?

Yatırım yapmaya karar veren kişiler pek çok seçenekle karşı karşıya kalırlar. Düşük risk oranı ile yatırım yapmak isteyen yatırımcıların karşısına 13 farklı seçenek çıkar. Bu seçenekler vadeli mevduat, tahvil, altın, döviz, hisse senedi, repo, yatırım fonları, likit fon, BES, gayrimenkul, sanal para birimi, devlet tahvili ve borsa sayılabilir. Her biri kendi içerisinde çeşitli avantajlar sunar

1.Vadeli Mevduat

Özellikle enflasyon karşısında paranın değer kaybetmesini istemeyenler tarafından tercih edilebilecek olan vadeli mevduat, banka kullanılarak yapılan bir yatırımdır. Uzun süreli yatırım olarak daha fazla getiri sağlayabilecek olan bu yatırım aracı, sık sık dalgalanma yaşamadığından ötürü dengeli bir yatırım yapma imkânı sağlar.

2. Tahvil

Tahvil, vadesi bir yıldan uzun olan borç senedi olarak tanımlanabilir. Bu yatırım çeşidinde kurumsal işletme ya da devletin finansman ihtiyacını giderme amacı güdülerek onlara bir süre zarfında sabit veya değişken faizle borç verilir. Verilen sürenin sonunda faiz getirisi elde edilir. Tahvil, yazılı bir senettir. Bu amaçların dışında özel sektör gibi farklı amaçlar için de tahvil işlemi yapılabilir.

3. Altın

Altın fonu, altın külçe veya altın üreten şirketlere yatırım yapılan bir fon olarak tanımlanabilir. Bu fonun amacı yapılan altın yatırımlarından getiri elde edilmesidir. Pek çok avantaj sunan bu fonda iki farklı yöntem kullanılarak yatırım yapılabilir. İlk yöntem doğrudan külçe altın paralarla yatırım yapmaya dayalıdır. İkinci yöntem ise borsa fonlarından altın hisse senetleri gibi altına dayalı işlem yapmaya dayalıdır.

4. Döviz

Uzun yıllardır sıklıkla tercih edilen bir yatırım aracı olan döviz, bir ülkenin para birimi alınırken diğer ülkeninkinin satılmasına dayalı bir yatırım çeşididir. Bu yatırım yapılırken genelde dalgalanma dönemleri beklenir. Fiyat düşükken alım yapılır, fiyat yükseldiğinde ise satış yapılarak kâr elde edilir. Bu yatırım yönteminde kâr tamamen döviz kuruna bağlıdır.

5. Hisse Senedi

Hisse senetleri, bir şirketteki mülkiyeti temsil eder. Anonim, komandit ya da sermayesi bölünmüş şirketlerden alınabilecek, şirket kar ettikçe hisseye dayalı olarak pay alınabilecek bir yatırım türü olan hisse senedi yatırımı için herhangi bir sınır bulunmaz. Birden fazla şirketten aynı anda hisse senedi alınabilir. Ayrıca size en fazla getiride bulunabilecek tek bir şirket ya da eş değerde getiride bulunabilecek farklı şirketleri tercih edebilirsiniz. 

Hisse senetleri borsalar aracılığıyla alınır. Borsalardan hisse senetleri almak bir aracı kurum gerekir. Bu aracı kurum bankalar gibi finansal kuruluşlar olabilir. Bu aracı kurum hisse senetlerini alıp satacak ve gerekli olan tüm işlemleri sizin için halledecektir. İyi bir aracı seçerek hem yatırım sürecini hem de alım-satım işlemlerini kolaylaştırabilirsiniz. 

6. Repo

Repo yatırım aracında kısa süreli olan bir menkul kıymet belirli bir zamandan sonra ilk satıcısı tarafından geri alınır. Repo işlemi yapılırken yararlanılabilecek kıymetler arasında hazine bonoları, banka bonoları ve devlet tahvilleri gibi kıymetler sayılabilir. Genellikle piyasada bir likidite darlığı yaşanması durumlarında bu yönteme başvurulur.  

7. Yatırım Fonları

Bunlar; birikimlerin çeşitli araçlarda değerlendirilmek üzere profesyoneller tarafından yönetilmesine dayalı bir yöntemdir. Bu fonlar profesyonellerce minimum risk ve maksimum kazanç gözetilerek yönetilir. Bu yöntemle küçük boyutlu yatırımlarda da yüksek getiriler sağlanabilir. Profesyoneller tarafından yönetilen bu yöntemde büyük boyutlu yatırımların da takibi rahatlıkla yapılabilir. Aynı zamanda bu yöntemle elde edilen gelir hızlı bir şekilde nakde çevrilebilir. Bu avantaja ek olarak portföyü; döviz endeksli, sabit getirili ya da hisse senedi şeklinde çeşitlendirme yapılarak hem risk azaltılabilir hem de kazanç maksimize edilebilir.

8. Likit Fon

Tahvil, repo, hisse senedi veya tahvil gibi yatırım araçları likit fonda yer alabilen araçlar arasındadır. Bu yöntemin risk oranı oldukça düşüktür. Ancak buna paralel olarak getirisi de düşüktür. Genellikle bu fondan alınan getiri tek haneli olur. Enflasyondan korunmak istenen yatırımlar için bu fondan yararlanılabilir.

9. BES

Bireysel emeklilik sistemi olarak açılımı yapılabilen BES, adında emeklilik geçen ancak emeklilik planından bağımsız olarak birikim yapılan bir yatırım aracıdır. Farklı tutarlarla bu fona yatırım yapmak mümkündür. Bu sayede var olan emeklilik planına ek olarak bir yatırım oluşturulabilir.

10. Gayrimenkul

Gayrimenkul satın almak ve gayrimenkul sahibi olmak da uzun vadeli yatırım seçenekleri arasında yer alır. Finansal durumunuza uygun olarak satın alacağınız gayrimenkul ile sağlam bir yatırım yapabilirsiniz. Yalnızca bir gayrimenkul satın alarak değil bu yöntem altında birkaç yol daha izleyerek uzun vadeli yatırım yapabilirsiniz. Gayrimenkulu dilediğiniz zaman elinizden çıkarabilir ya da bulunduğu alanın değerlendiği dönemleri fırsat bilerek kiralama yapabilirsiniz. 

Gayrimenkul yatırım ortaklığına yatırım yapabilir, gayrimenkul eft ya da gayrimenkul fonlarını değerlendirebilir, gayrimenkul ortaklıklarını yatırım aracı olarak kullanabilirsiniz.

11. Sanal Para Birimi

Günümüz dünyasının sık duyulan ve sık kullanılan yatırım araçları olarak sayılabilecek ve diğer yatırım araçları arasında kendisine sağlam bir yer sanal para birimleri, farklı çeşitlere sahip. Ethereum, Bitcoin, dijital para gibi pek çok çeşit sanal para birimi arasından yatırım yapmak için seçim yapmak gerekiyor. Bu paraların arasında farklar bulunuyor. Bu nedenle bu yatırım çeşidini tercih etmeyi düşünüyorsanız önce hangisini seçeceğine karar vermeli, ardından piyasayı izleyerek yatırımınızı yapmalısınız.

12. Devlet Tahvili

Tahvilin vadesi bir yıldan uzun olan borç senedi olarak tanımlandığından bahsetmiştik. Bu yatırım çeşidinde, devletin finansman ihtiyacını giderme amacı doğrultusunda devlete belirli bir süre zarfında sabit veya değişken faizle borç verilir. Verilen sürenin sonunda faiz getirisi elde edilir. Devlet tahvilleri risksizdir. En az bir, en fazla 10 yıllık vadelerle bu tahviller satışa çıkarılır.

13. Borsa

Borsa, çeşitli kıymetlerin alım satımının yapıldığı piyasadır. Borsa üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde istenildiği kadar işlem yapılabilir. Yatırımcılar borsada bulunan farklı varlıklar arasından seçim yaparak diledikleri varlık çeşidine veya birden fazla varlığa yatırım yapabilirler. Bu sayede daha fazla getiri elde edebilir, kazançlarını kolay bir şekilde nakde çevirebilir ve borsa üzerinden diledikleri işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler.

Yatırım Araçlarını Seçerken Dikkat Edilecekler

Yatırım araçlarını seçerken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Risk isteği belirlenerek bu doğrultuda bir araç seçilmelidir.
  • Yatırımdan beklenen getiri hesaplanarak yine bu doğrultuda araç seçilmelidir.
  • Yatırımın uzun vadeli mi yoksa kısa vadeli mi olacağına karar verilmelidir.
  • Yatırım aracından kolay bir şekilde nakde çevirme işlemi yapılabilir mi bu da dikkate alınmalıdır.

 

 

GERİ

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.