Uygunluk Testi Nedir?
Uygunluk testi, bankalar ve aracı kurumlar tarafından pazarlanan ya da müşteri tarafından talep edilen ürün ya da hizmetin müşteriye uygun olup olmadığının değerlendirilmesi amacıyla, müşterinin söz konusu ürün veya hizmetin taşıdığı riskleri anlayabilecek bilgi ve tecrübeye sahip olup olmadığının tespit edilmesidir. Bankalar ve aracı kurumlar, alım satıma aracılık ve halka arza aracılık faaliyetleri kapsamında yalnızca genel müşterilere uygunluk testi uygulamak zorundadır.
Ürün veya hizmetin müşterinin kendi talebi doğrultusunda sunulması ve uygunluk testi yapmakla yükümlü olmadığına dair müşteriyi bilgilendirmesi şartıyla;
- TEFAS’ta işlem gören yatırım fonları
- Hazine tarafından ihraç edilmiş borsalarda ve diğer teşkilatlanmış piyasalarda işlem gören kamu borçlanma araçları için uygunluk testi yapılması zorunlu değildir.
Uygunluk testi kapsamında asgari olarak aşağıda yer alan hususlarda bilgi alınır:
- Müşterinin yatırım amaçlarına ilişkin olarak; yatırım süresi ile risk ve getiri tercihleri
- Müşterinin portföyünde veya hesabında gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin riskleri anlayacak bilgi ve tecrübeye sahip olup olmadığına ilişkin olarak; müşterinin yaşı ve mesleği, eğitim durumu, geçmişte gerçekleştirdiği sermaye piyasası araçlarına ilişkin işlemlerin türü, niteliği, hacmi, sıklığı
Uygunluk testi sonucunda herhangi bir ürün ya da hizmetin müşteriye uygun olmadığı anlaşılırsa, söz konusu ürün ya da hizmete yönelik olarak müşteriye genel yatırım tavsiyesinde bulunulamaz. Buna rağmen, müşterinin söz konusu hizmet ya da ürünü almak istemesi durumunda müşteriye söz konusu talep yönünde hizmet verilebilir.