Bir Yatırım Fonuna Ait Temel Bilgileri Hangi Kaynaklardan Elde Edebilirim?

Bir Yatırım Fonuna Ait Temel Bilgileri Hangi Kaynaklardan Elde Edebilirim?

Yatırım fonları, yatırımcılar için çeşitlendirilmiş portföyler sunar ve profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. Bir yatırım fonuna yatırım yapmadan önce, fonun geçmiş performansı, yatırım stratejisi, risk profili ve maliyetler gibi temel bilgileri öğrenmek oldukça önemlidir. Bu bilgileri elde edebileceğiniz birkaç güvenilir kaynak bulunmaktadır.

Yatırım fonuna yatırım yapmadan önce fon hakkında bilgi alabileceğiniz kaynaklara başvurmakta yarar vardır. Yatırım fonlarının katılma paylarının halka arzı sırasında ve sonrasında yatırımcılar ihtiyaç duydukları bilgileri aşağıdaki belgelerden elde edebilirler. Her yatırım fonu için www.kap.org.tr adresinde “Yatırım Fonları” sekmesi altında ayrı bir bilgilendirme sayfası bulunmaktadır. Fonlarla ilgili dokümanlara ve bilgilere bu sayfalardan ulaşılabilmektedir.

Bununla birlikte, aşağıda belirtilen belgeler katılma paylarının alım satımının yapıldığı yerlerde talep edilmesi halinde ücretsiz olarak yatırımcılara verilir.

İçtüzük

Her bir şemsiye fon için hazırlanan içtüzük, katılma payı sahipleri ile kurucu, portföy saklayıcısı ve yönetici arasında fon portföyünün inançlı mülkiyet esaslarına göre işletilmesini, saklanmasını, vekalet akdi hükümlerine göre yönetimini konu alan genel işlem şartlarını içeren iltihakı bir sözleşmedir. İçtüzükte fonun adı, adresi, kuruluş amacı, şemsiye fona bağlı ihraç edilmesine ilişkin bilgiler, şemsiye fona bağlı fonların saklanmasına ve malvarlığının ayrılığına ilişkin esaslar, portföy yönetimine ilişkin esaslar ile yöneticinin tabi olduğu ilkeler vb. bilgiler yer alır.

İzahname

Şemsiye fona bağlı her bir yatırım fonunun katılma payı ihracı için izahname düzenlenir. İzahname, yatırım fonunu satış dokümanıdır. İzahnemelerde fona ait temel bilgiler (fonun kurucusu, kurucu ve fonun adresi, fon katılma paylarının alınıp satılacağı yerler, fon yöneticilerinin kimler olduğu, sermaye piyasası alanındaki tecrübeleri, fonun yatırım stratejisi, yatırım sınırlamaları, yaptığı harcamalar, portföy yapısı, ilgili vergi düzenlemeleri vb.) bulunur. İzahnameler KAP’ta ve kurucunun resmi internet sitesinde yayımlanır, ayrıca ticaret siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde ilan edilmez. Ancak, izahnamenin nerede yayımlandığı hususu ticaret siciline tescil ettirilir ve TTSG’de ilan olunur. Yatırımcı bilgi formunda söz konusu tescil tarihi belirtilir. Katılma payları, yatırımcı bilgi formunun KAP’ta yayımını takiben, bu formdaki esaslar çerçevesinde ve formda belirtilen satış başlangıç tarihinden itibaren, formda belirtilen dağıtım kanalları aracılığıyla yatırımcılara sunulur.

Yatırımcı Bilgi Formu

Şemsiye fona bağlı her bir yatırım fonunun katılma payı ihracı sırasında izahname ile birlikte yatırımcı bilgi formu hazırlanır. Yatırımcı bilgi formu, yatırımcıların fonun yapısını, yatırım stratejisini ve risklerini makul ölçüde anlayabilmeleri ve bilgiye dayalı olarak yatırım kararları alabilmeleri amacıyla hazırlanır. Yatırımcı bilgi formu, fonun izahnamesinin özeti niteliğindedir.

Fonun Mali Tabloları

Yatırım fonlarının bir önceki yılla karşılaştırmalı olarak düzenlenmiş bilanço ve gelir tablosu, fiyat raporları ile bu tablolara ilişkin bağımsız denetim raporları Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda ilan edilir.

Portföy Dağılım Raporları

Portföy Dağılım Raporları her ayı takip eden 6 gün içinde, ay içerisindeki menkul kıymet ve katılma payı hareketleri ile fonun geçmiş performansına ilişkin bilgileri içerecek şekilde hazırlanarak KAP aracılığıyla kamuya duyurulur.

Portföy Saklama Hizmeti

Fon portföyündeki varlıkların, Kurulun portföy saklama hizmetine ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde saklanması zorunludur. Portföy saklama hizmeti, kolektif yatırım kuruluşlarına ait finansal varlıkların saklanması ve/veya kayıtların tutulması, diğer varlıkların aidiyetinin doğrulanması ve takibi, kayıtlarının tutulması, varlık ve nakit hareketlerine ilişkin işlemlerin yerine getirilmesinin kontrolü ile bu Tebliğde belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesidir. Portföy saklama hizmeti İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) ve portföy saklama hizmeti verme konusunda Kurulca yetkilendirilen banka ve aracı kurumlar tarafından yerine getirilir.

Yatırım Fonları Web Siteleri

Yatırım fonu sağlayıcılarının resmi web siteleri, fonlarla ilgili en güncel bilgileri bulabileceğiniz bir diğer güvenilir kaynaktır. Bu sitelerde, fonların yatırım stratejileri, yönetim ekibi, güncel performans verileri ve fonun altına yatırım yaptığı varlık sınıfları hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca, birçok fon sağlayıcısı fon karşılaştırma araçları sunar, bu sayede yatırımcılar farklı fonları analiz edebilir.

Nurol Portföy hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.

https://www.nurolportfoy.com.tr/kurumsal/hakkimizda

Yatırım Fonları ile İlgili Mobil Uygulamalar

Mobil uygulamalar, yatırımcıların fonlara ilişkin bilgilere anında ulaşabilmesini sağlayan pratik bir yoldur. Birçok yatırım platformu, mobil uygulamalar aracılığıyla yatırım fonlarını takip etme, performanslarını izleme ve portföy yönetme imkanı sunar. Bu uygulamalar genellikle kullanıcı dostu arayüzleri ile fonları karşılaştırmayı ve analiz etmeyi kolaylaştırır.

Bir yatırım fonuna ait temel bilgilere ulaşmanın birçok yolu bulunmaktadır. İzahnamelerden performans raporlarına, finansal yayınlardan mobil uygulamalara kadar geniş bir bilgi kaynağı mevcuttur. Yatırımcılar, bu kaynakları kullanarak yatırım fonlarını daha iyi analiz edebilir ve doğru yatırım kararları alabilirler.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.