Yatırım fonları birikim yapmak için önemlidir. Bu fonlar, yapılan birikimin en iyi nasıl bir şekilde değerlendirileceğine karar vermeye yardımcı olur. Uzmanlar ve yatırımcılar birlikte çalışarak farklı yatırım fonları arasından seçim yapar. Yatırımcılar bu fonlar arasında kendileri için en uygun olana yatırım yaparak kazanç elde eder. Aktif bir çalışma karşılığında gelir elde edilir. Bunun yanında farklı yatırım fonları seçilerek ve fonlara yatırım yapılarak da getiri sağlanabilir. Aktif çalışma karşılığında kazanılan gelirin yanı sıra özellikle ekonomik bir rahatlık seviyesi isteyen kişiler pasif gelir yöntemlerine başvurur. Pasif gelir nedir? Nasıl elde edilir? Bu gibi soruların cevabı için yazının devamını okuyabilir ve bu geliri elde etmenin yollarını öğrenebilirsiniz.
Pasif Gelir Nedir?
Pasif gelir günlük olarak çaba gerektirmeden düzenli bir nakit akışı sağlamak olarak tanımlanabilir. Kazanılan maaş, pasif gelire dahil değildir. Aktif olarak kazanılan gelirin tam tersi olduğu için bu gelir, pasif gelir olarak adlandırılır. Aktif bir gelirden elde edilmemesi, pasif gelirin kolay para olduğu anlamına gelmez. Pasif gelir elde etmek için izlenebilecek birçok farklı yol mevcuttur. Pasif gelir yöntemleri arasında en çok rastlanan gelir tipi, yatırım geliri ve kira geliridir. Pasif gelir yöntemlerinden yararlanabilmek için para, zaman veya her ikisinin de ön yatırımının yapılması gerekir. Kazanç kısmı bu aşamadan sonra gelir. Pasif gelirin karşılığını vermesi yıllar alabilir.
Deneyebileceğiniz Pasif Gelir Yöntemleri
Geliri arttırmak ve pasif bir şekilde gelir elde etmek günümüz dünyasında oldukça önemlidir. Özellikle zor şartlara sahip ekonomilerde yatırımcılar ve bireyler farklı alanlardan pasif gelir elde etmeye meyleder. Pasif gelir yöntemleri arasında farklı yöntemler yer alır. Yatırımcılar kendilerini uygun gördükleri bir yatırım modelini seçerek pasif gelir elde edebilir. Denenebilecek pasif gelir yöntemleri arasında şunlar yer alır:
1. Dijital ürün satın
Tüketicilerin fiziksel olarak dokunamayacağı varlıklar veya medya parçaları dijital ürün olarak ifade edilir. Dijital ürün indirilebilir veya yayınlanabilir dosyalardır. Pasif gelir yöntemleri arasında yer alan dijital ürünler, büyük kazançlar sağlayabilir. Dijital ürünlerin yüksek kazanç sağlamasının temel nedeni bu ürünlerin yüksek kar marjına sahip olmasıdır. Bir kez oluşturulan dijital varlığın çevrimiçi olarak işlenmesi satış yapmak için yeterlidir. Oluşturulan dijital varlık, talep edildiği kadar satılabilir. Depolama ve envanter gerektirmediği için istediğiniz kadar dijital ürün satışı yapmanız söz konusudur.
2. Borsaya yatırım yapın
Borsa, yeni başlayanlar için zorlayıcıdır. Büyük riskler taşımasına ve öğrenme süresinin uzun olmasına rağmen borsa kalıcı bir yatırım yöntemi olarak görülür. Finansal hedeflere ulaşmak için yatırım fonlarında kısa vade yerine uzun vadeyi düşünmek önemlidir. Hisse senetleri hem yatırım portföyünü çeşitlendirir hem de riskin azalmasını sağlar. Zamanla sermaye kazancı sağlayacak yatırım fonlarına, endeks fonlara, borsada işlem gören fonlara (EFT) ve yüksek temettü sağlayan hisse senetlerine yatırım yapmak pasif gelir yöntemleri arasında yer alır. Borsa yatırımına başlamak için önemli olan pasif gelir stratejisinin doğru belirlenmesidir. Bu noktada mali danışmanlardan veya finansal kuruluşlardan destek almak gelirin artmasına yardımcı olur.
3. Tasarımlarınızı satışa koyun
Tasarım web siteleri, dijital tasarımları çevrimiçi satarak pasif bir gelir akışı elde etmeyi sağlar. Web sitesi temaları, logolar, marka kaynakları, şablonlar, resimler veya yazı tipleri oluşturarak pasif gelir elde etmek mümkündür. Tasarımları online olarak satmak için bu işlerle ilgilenen web sitelerine başvuru yapmak gerekir. Böylece tasarımlar satışa çıkmış olur ve satılan her tasarımla beraber pasif gelir elde edilir.
4. İşletmelere yatırım yapın
Günümüzde farklı şekillerde pasif gelir elde edilir. Pasif gelir elde etme yöntemlerinden biri de işletmelere yatırım yapmaktır. İşletmeleri inceleyen kuruluşlar üzerinden yatırım yapılacak işletme seçilir. Bundan sonra sermaye yatırımı yapmak gerekir. Güvenli bir pasif gelir elde etme yolu olan işletmelere yatırım yapmak, iş yatırımına başlamak için tercih edilir.
5. Temettü stokları
Temettü stokları, yatırımcının bir şirketin kazancının bir kısmını düzenli olarak dağıttığı temettü hisse senetlerine yatırım yapması esasına dayanır. En iyi temettü hissesini seçmek için bilinmesi gereken zaman içerisinde ödemelerini artıracak olanları bulmaktır. Böylece elde edilen pasif gelir de artmış olur. Temettü stokları genel olarak büyüme stoklarından daha az değişiklik göstereceği için portföy çeşitlendirmesine olanak sağlar. Temettü senetleri yeniden yatırılabilir. Bu da hisse senedinin iyi performans göstermesi durumunda yatırımın artmasını sağlar.
6. Yüksek getirili tasarruf hesapları
Hisse senedi ve tahvillerden daha az olsa da pasif gelir elde etmek için başvurulan yollardan biri de yüksek getirili tasarruf hesaplarıdır. Tasarruf hesaplarında kazanç ödenen faiz miktarı ile sınırlıdır. Yüksek getirili tasarruf hesapları çoğunlukla ortalamanın üzerinde faize sahiptir. Bu tasarruf hesaplarında önemli olan yapılacak tasarruflara karar vermektir.
7. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO)
Gayrimenkulden pasif gelir elde edebilmek mümkündür. Gayrimenkul satın almadan pasif gelir yönetimi yapmak için GYO’lar bir seçenek oluşturur. Yatırım fonları ile benzer mantığa sahip olan GYO’lar (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı), ofis binaları, perakende satış alanları apartmanlar ve oteller gibi ticari gayrimenkullere sahip yapılardır. Yüksek temettü ödeme eğilimi gösteren GYO’lar bazı borsalarda halka açık olarak işlem görür. Bazı borsalarda ise halka açık değildir. Halka açık GYO’lara bağlı kalarak bir komisyoncu aracılığıyla satın alım yapılır. Pasif gelir yöntemi olarak birden fazla GYO takip eden yatırım fonlarına veya EFT’lere yatırım yapılabilir. Bu, gayrimenkul varlıklarının çeşitlenmesini sağlar.