En basit şekilde maddi imkanlarla yeni fikirleri buluşturarak bir değer oluşturmak olarak tanımlanabilecek girişimcilik, ticari ya da sosyal amaçlarla yapılabilir. Mevcut bir şeyi geliştirmek üzerinden de ilerlenebilecek olan bu faaliyette bazı özelliklere sahip olmak da avantaj sağlamaktadır. Girişim sermayesi yatırım fonu gibi çeşitli araçlar kullanarak girişimlerde daha iyi sonuçlar almak mümkündür. Konu hakkında daha fazla bilgiye yazının devamından ulaşabilirsiniz.
Girişimcilik Nedir?
Son yılların öne çıkan kavramlarından biri olan girişimcilik, farklı şekillerde tanımlanabilmektedir. Ticari, iç, sanal ve sosyal gibi farklı çeşitleri bulunan girişimcilik, aslında yeni fikirlerin maddi imkânlarla buluşmasından doğan değerler olarak özetlenebilir. Risk yönetimini de barındıran bu faaliyet, fırsatları değerlendirmek ve kâr elde etmek için gereken adımları atmayı da gerektirmektedir.
Girişimci Kime Denir?
Girişimci, yenilikçi fikirlere sahip olan ve bu fikirleri eyleme dökerek bir işletme kurma ve yönetme hedefi olan kişilere denir. Bu bireyler belirli ihtiyaçları karşılamaya yönelik hizmet ya da ürünler sunmak, işletmenin faaliyetlerini yürütmek, verimliliği artırmak ve işletmelerini büyütmek gibi hedeflere sahip olup bu hedefler doğrultusunda hareket ederler. Girişimciler, kendi işlerinin patronu olan kişiler olmalarının yanı sıra ekonomik büyümeye de katkıda bulunmaktadırlar. Risk almayı ve zorluklarla başa çıkmayı da göze alan bu kişiler, bazı ortak özellikleri taşırlar.
Neden Önemlidir?
Girişimcilik hem ekonomik kalkınmada hem de iş dünyasında önemli bir role sahiptir. Girişimciler, sahip oldukları yaratıcı fikirleri hayata geçirmek için işletmeler kurarlar ve bu işletmeler ekonomiye katkıda bulunur. Bu yeni işletmelerle yeni istihdam olanakları oluşur. Aynı zamanda yenilikçi olan bu oluşum, teknolojik gelişmeler üzerinde de etkili olur. Problemlere çözüm sunan işletmeler değişimler yaratarak dünyayı iyileştirme yönünde adım atar. Ekonomik büyümeye ek olarak bu oluşumlar ve fikirler, çevresel ve sosyal olarak da önem arz eder.
Girişimcilerin Sahip Olması Gereken Özellikler
Girişimcilerin birtakım özellikler barındırdığına değinmiştik. Aşağıda belirtilen özelliklere sahip kişiler, girişimci olmak için uygundur denebilir.
1.Liderlik
Bir girişimcinin liderlik vasfına sahip olması çok önemlidir çünkü işletmesinin yönetiminde bazı kararlar alması ya da insanları yönlendirmesi gerektiğinde bu vasfa ihtiyaç duyacaktır. Bu özellik, işletmenin büyümesi ve sürdürülebilir olması için de önemlidir.
2.Özgüven ve Kararlılık
Kararlılık da girişimcilerde bulunması gereken özelliklerden biridir. İşlerin yoluna girmesinin uzun zaman aldığı dönemlerde kararlılıkla devam etmek gerekir. Ayrıca özgüven de işletmenin ilerlemesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Özgüvenli bireyler, işletmelerindeki çalışanlarla da daha iyi iletişime geçebilirler.
3.Yaratıcı Kişilik
Yaratıcılık, girişimcilik için olmazsa olmaz özelliklerdendir. Daha önce kimsenin aklına gelmemiş ya da gerçekleştirilmemiş fikirler üretebilmek, öne çıkmak açısından önemlidir. Bu nedenle yaratıcı bir kişiliğe sahip olmak girişimcilerin sahip olması gereken özellikler arasında oldukça önemli bir yere sahiptir.
4.İletişim Becerisi
Girişimcilerin iletişim becerisi işletmenin başarısı ve ilerlemesi açısından kritik bir önem arz etmektedir. Müşteriler, yatırımcılar, iş ortakları gibi birçok işletme çevresindeki bireyle etkili bir şekilde iletişim kurmak girişimcilerin yapması gerekenler arasındadır. Bu beceriye sahip olmak başkalarının ihtiyaçlarını anlamak, iş fırsatları oluşturmak, doğru zamanda doğru hamleleri yapmak ve müşteri memnuniyeti almak açısından çok önemlidir. Girişimciler girişimleri süresince farklı milletlerden bireylerle de iletişim kurmak durumunda kalabilir. Bu sebepten ötürü de iletişim becerisine sahip olunması gerekmektedir.
5.Cesaretli Olma
Yenilikçi fikirlerin hayata geçebilmesi için cesaretli olmak gerekmektedir. İş kurmak ya da kurulan işi büyütmek isteyen bir girişimcinin risklere karşı cesur davranması ve zorluklara karşı mücadele etmeye hazır olması önemlidir. Hedeflere ulaşabilmek adına da önemli bir özellik olan cesaret; girişimcilerin, rekabeti yüksek iş dünyasında başarılı olmasını ve öne çıkmasını sağlayabilir.
Girişimcilikte Başarı için İzlenmesi Gereken Yollar Nelerdir?
Girişimcilikte başarı için izlenmesi gereken bazı yollar bulunur. Bu yollar sayesinde işletmenin önü açılarak daha iyi bir yönetim sağlanabilir ve çok daha iyi kazançlar elde edilebilir.
1.Fikrinizden Emin Olun
Bir fikre sahip olmak kadar o fikirden emin olmak da önemlidir. Girişimcilik yolculuğunda karşılaşabileceğiniz engeller ve zorlukları aşma motivasyonuna sahip olmak için sahip olduğunuz fikirden emin olmak katkı sağlayabilir. Fikrinizden emin olmak size girişimizde ilerleme motivasyonu ve tutku sağlar. Nasıl emin olabileceğiniz konusuna gelirsek iyi bir araştırma yapmanızı tavsiye edebiliriz. Sevdiğiniz, ilginizi çeken ve girişim yaparken size en uygun olacak fikrin izinden gitmenizin daha doğru olacağını söylemek mümkündür.
2.Analiz Yapın
İyi ve emin olduğunuz bir fikrin ardından yapmanız gereken şey mutlaka bir analiz hazırlamaktır. Bu analiz, hem başarılı bir iş modeli oluşturmaya hem de kararları vermeye katkıda bulunabileceğinden dolayı oldukça önemlidir. Pazar araştırması ve maliyet analizi gibi analizlerle ürün ya da hizmetin piyasada oluşturacağı etkiye ve maliyetine dair bilgi sahibi olabilirsiniz.
3.Sağlam Bir Plana Uygun İlerleyin
Analizin ardından yapmanız gereken şey sağlam bir plan hazırlamak. Hazırlayacağınız plan sayesinde girişiminizin başlangıcı kadar ilerleyen dönemlerinde de ne yapacağınıza daha net bir şekilde karar verebilir ve daha mantıklı bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Yapacağınız planda ürün ya da hizmetin ayrıntıları, maliyet, gelir-gider durumları ve ilerleyen dönemler için girişimden beklentileriniz gibi birçok unsura yer verin. Bu sayede daha emin adımlarla girişiminizi yürütebilirsiniz.
4.Sermayeyi Doğru Kullanın
Girişimciler için sermayenin doğru kullanımı büyük bir öneme sahiptir. İşletmenin sürdürülebilirliği ve büyümesi için sermayenin doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Sermaye doğru kullanıldığında işletme daha fazla kâr edebilir, yanlış kullanıldığında ise bu durum zararın yanı sıra iflasa kadar gidebilir. Bu nedenle sermayenin doğru yerlere gittiğinden emin olunmalı, işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda kaynaklar belirlenmeli ve kullanılmalıdır. Sermayeyi uzun süreli kullanmak da en az doğru kullanmak kadar önemlidir. Bu noktalara dikkat edildiğinde girişimde başarı yakalamak mümkündür.
5.Profesyonel Bir Ekibe Sahip Olun
Girişimcilik yolculuğunda profesyonel bir ekiple çalışmak başarılı bir iş kurmak açısından önemlidir. İyi bir ekip, başarılı bir girişim için kilit noktalardan biridir. Farklı uzmanlık alanlarından işinin ehli kişilerle yürütülen bir girişim, piyasada öne çıkacaktır. Aynı zamanda profesyonel bir ekiple çalışmak, yatırımcıların da dikkatini çekecek ve girişiminize yatırım yapılmasına imkân sağlayacaktır. Güçlü bir ekip, yatırımcıların güvenini kazanmanızda yararlı olabilir.