MACD indikatörü bir teknik araç olarak çok yönlü olduğundan ötürü özel olarak değerlendirilir. Çeşitli bağlamlarda farklı şekilde yorumlanabilir oluşu indikatöre esneklik kazandırır. Bu esneklik indikatörü hataya açık hale de getirebilir. Aynı zamanda yanlış yorumlamaya ve kafa karışıklığına da yol açabilir.
Bu indikatörün nasıl doğru okuyacağını öğrendikten sonra MACD, piyasa eğilimlerinin ve momentumun görsel olarak çekici bir anlık görüntüsünü ve bunların ne zaman değişebileceğini göstererek piyasayı anlamak isteyenlere yardımcı olabilir.
MACD İndikatörü Nedir?
1970’li yıllarda Gerad Appel tarafından geliştirilen Moving Average Convergence/Divergence Oscillator (Hareketli Ortalama Yakınsama/Iraksama osilatörü), MACD, en popüler momentum göstergeleri arasında yer alır. Basitliği ve genel etkinliği popülaritesini yakalama konusunda yardımcı olan özellikleri arasındadır.
MACD indikatörü, daha uzun hareketli ortalamayı daha kısa olandan çıkararak trendi takip eden iki göstergeyi dönüştürür. Bu hareketli ortalamaları bir momentum osilatörüne dönüştürmesi anlamı taşır. MACD, trend takibi ve momentumu sunar.
Hareketli ortalamalar birbirine yaklaştıkça, kesiştikçe ve uzaklaştıkça MACD sıfır çizgisinin üstünde ve altında dalgalanır. Yatırımcılar sinyal üretmek için sinyal hattı geçişlerini, merkez hattı geçişlerini ve sapmalarını arayabilirler. Sınırsız olduğu için bu indikatör aşırı alım ve aşırı satım seviyelerini belirlemek için kullanışlı değildir.
MACD İndikatörü Nasıl Okunur?
MACD indikatörünü okumak için temel bileşeni bilinmelidir. Bu temel bileşenler;
1) MACD Hattı olarak bilinen en hızlı hareket eden ortalama (kısa vadeli EMA): 26 günlük uzun vadeli EMA'dan kısa vadeli 12 günlük EMA'nın çıkarılması sonucu elde edilir. Genel olarak mavi renkle ifade edilir.
MACD çizgisi = (26 günlük EMA- 12 günlük EMA)
2) Sinyal Hattı olarak bilinen en yavaş hareket eden ortalama (uzun vadeli EMA)
Fiyat etkinliği dönüşlerini gösterdiği için kırmızı renkle ifade edilen 9 günlük bir çizgidir.
Sinyal Hattı = MACD Hattının 9 günlük EMAsıdır. İlk iki öğe arasındaki fark histogramdır (MACD çizgisi eksi sinyal çizgisi). İndikatör sinyal çizgisinin üzerinde olduğunda histogram pozitif demektir ve bunun tersi de geçerlidir.
Sinyali doğru okumak için kontrol edilmesi gerekenler ise:
- MACD pozitif olduğunda ve histogram arttığında, momentumun artmış olur. Bu durumda fiyat yükselme eğilimi gösterir. Bu durum "meşgul" göstergesi olarak kabul edilebilir.
- MACD ve histogram değerinin her ikisinin de azalması, fiyatın kesinlikle düştüğünü gösterir. Bu da varlığın satılması gerektiğini ifade eder.
MACD Nasıl Hesaplanır?
26 günlük Üstel Hareketli Ortalama'dan (EMA) 12 günlük EMA'nın çıkarılmasıyla elde edilen MACD çizgisi, hareketli ortalamalar için kapanış fiyatlarını gösterir. MACD çizgisinin 9 günlük EMA'sı, sinyal çizgisi görevi gören ve geri dönüşleri tanımlayan göstergeyle çizilir. MACD Histogramı ise MACD indikatörü ile 9 günlük EMA sinyal çizgisinin arasındaki farkı temsil eder. MACD çizgisi sinyal çizgisinin üzerinde olduğunda histogram pozitif, altında olduğunda ise negatif olarak görülür.
12, 26 ve 9 değerleri MACD'de kullanılan tipik ayarlardır. Yine de ticaret tarzınıza ve hedeflerine bağlı olarak başka değerler de eklenebilir.
MACD İndikatörü Kullanmanın Artıları ve Eksileri
MACD, kullanmanın avantajları arasında şunlar yer alır:
- İster bir hisse senedi ister başka bir alım satım olsun, trend yönünün belirlenmesine, trend momentumunun ölçülmesine ve çeşitli pazar giriş noktaları bulmaya yardımcı olur.
- Geçişler ile histogramın sıfır çizgisi arasındaki mesafeye bağlı olarak alış ve satış sinyallerinin güvenilirliğini tahmin edilebilir.
- Bu indikatör farklı grafik zaman çerçevelerine göre ayarlanabilir. Böylece kısa vadeli veya uzun vadeli işlemler için çok yönlü bir araç olarak kullanılabilir.
MACD indikatörü kullanmanın dezavantajları arasında şunlar yer alır:
- Hareketli ortalamalara (geçmiş verilere) dayandığı için bazen gecikme gösterebilir.
- Geçmiş performans gelecekteki sonuçları garanti etmez.
- Bu indikatör teknik göstergelerde olduğu gibi mevcut piyasa koşullarına tepki vermekte yavaş kalabilir.
- Piyasaların hızlı değiştiği dönemlerde MACD sinyalleri geride kalabilir.
- Piyasa trendde olmadığında bu indikatör iyi performans göstermeyebilir.
- Trendi takip eden bir gösterge olduğundan, herhangi bir trend mevcut olmadığında veya fiyatlar bir aralıkta (destek ve direnç seviyeleri arasında) takılıp kaldığında, bir dizi yanlış sinyalle karşılaşılabilir.
MACD Nasıl Yorumlanır?
1. Merkez Çizgisi Geçişleri
MACD indikatörü sinyallerindendir. MACD çizgisi sıfır çizgisinin üzerine çıktığında pozitife dönmüş olur ve yükseliş merkez çizgisi geçişi meydana gelir. Yükseliş merkez çizgisi temel menkul kıymetin 12 günlük EMA'sı 26 günlük EMA'nın üzerine çıktığında meydana gelir. MACD sıfır çizgisinin altına hareket ettiğinde negatife döner ve düşüş eğilimi gösteren bir merkez çizgisi geçişi meydana gelir. Düşüş eğilimi: 12 günlük EMA 26 günlük EMA'nın altına düştüğün zaman meydana gelir.
Trendin gücüne bağlı olarak merkez çizgisi geçişleri, birkaç gün veya birkaç ay sürebilir. Sürekli bir yükseliş trendi olduğu sürece indikatör pozitif kalır. Sürekli bir düşüş trendi olduğunda ise negatif kalır.
2. Sinyal Hattı Geçişleri
Kullanılan en temel sinyaldir. MACD indikatör çizgisin de hareketli ortalamayı (MA) gösterir. Bu yüzden hep geç kalır. İki çizginin bariz kesişmeleri önemli hareket olasılıklarını gösterir. Çizgilerin konumları bir geçişin yükseliş veya düşüş yönlü olduğunu ifade eder.
Yükseliş eğilimi: Kısa vadeli EMA, uzun vadeli EMA'nın üzerine geçtiğinde oluşur.
Düşüş eğilimi: Kısa vadeli EMA uzun vadeli EMA'nın altına geçtiğinde oluşur.