Finansal Sağlığınızı İyileştirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Finansal Sağlığınızı İyileştirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Finansal sağlık kişiden kişiye değişkenlik gösterebilse de iyileştirilmesi yaşam şartları ve ekonomik rahatlık açısından oldukça önemli. Siz de sağlığınızı iyileştirmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ya da kararsız kalıyorsanız yazımızı okuyarak birçok bilgiye erişebilirsiniz. Bu sayede sağlığınızı iyileştirme yolunda bir adım atabilir, geleceğe yönelik daha iyi ve güçlü bir finansa sahip olabilirsiniz.

Finansal Sağlık Nedir?

Finansal sağlık kısaca tanımlanacak olursa varlık ve borçların doğru şekilde yönetilmesi ve bu doğrultuda yaşam tarzının planlanmasına dayalı olan bir kavram. Bu kavramın içerisinde gelir, gelir-gider dengesi, ani masraflarla nasıl baş edildiği, nasıl finansal kararlar alındığı, tasarruflar da yer alıyor. Kişilerin gelirleri ve bu gelirleri nasıl harcadıkları değişkenlik gösterdiğinden buna paralel olarak finansal sağlıkları da değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle sağlığın iyileştirilmesinde net bir formül bulunmuyor. Ancak belirli tavsiyelerle çok daha iyi bir sağlığa rahatlıkla kavuşulabiliyor.

Finansal Sağlığınızı Nasıl Ölçersiniz?

Finansal sağlığı ölçmek için birçok farklı yol bulunur. Toplam geliriniz ve yaptığınız tasarruflar, ilerleyen zamanlardaki ya da şu anki kullanımınız için elinizde var olan parasal kaynakları gösterir. Finansal sağlık, kişinin sahip oldukları varlıklara, bu varlıkların likiditesine, mal ve hizmetlerde görülen fiyat dalgalanmalarına bağlı olarak sık sık değişen bir ölçümdür. Örneklemek gerekirse, kişinin kazancı aynıyken bir yıl içerisinde ya da farklı zaman dilimlerinde yaptığı harcamalarda değişiklik meydana gelebilir. Başta sağlığı iyi olan bir birey enflasyondan ötürü artan maliyetler nedeniyle finansal sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Finansal sağlığınızı ölçmeniz için kendinize birtakım sorular sorabilirsiniz. Bu soruların başında net gelirinizin ne kadar olduğu ve olası bir finansal krizle başa çıkabilecek güce sahip olup olmadığınız gelir. Ardından acil durum fonunuz olup olmadığını da sormanızın ardından ihtiyaçlarınızı ve isteklerinizi ne ölçüde karşılayabildiğinizi sorgulamaya geçebilirsiniz. Daha sonra ileriki zamanlarda önemi iyice artacak olan emeklilik fonuna sahip olup olmadığınızı ya da emeklilik için nasıl planlarınız olduğunu sorgulayabilirsiniz. Bu soruların ardından hayat ve sağlık sigortanız olup olmadığını düşünebilirsiniz. Son adım olarak ise sosyal güvenlik yardımlarından yararlanabilmek için herhangi bir önlem alıp almadığınız olabilir. Eğer bu sorulara çoğunlukla cevap bulamıyorsanız ve hazırlıklı olmadığınızı düşünüyorsanız sağlığınızı yeniden değerlendirerek iyileştirme yolunda bir adım atın.

Finansal Sağlığınızı Nasıl İyileştirirsiniz?

Finansal sağlığınızı ölçmenizin ardından eğer iç açıcı sonuçlarla karşı karşıya kalmadıysanız nasıl iyileştirebileceğinizi düşünebilirsiniz. 4 adet basit tavsiye ile sağlığınızı iyileştirme yolunda adım atabilir, daha kolay bir şekilde iyileşme yolunda ilerleyebilirsiniz. Böylece paranızın kontrolünü elinize alabilir ve hem şuanki hem de gelecekteki harcamalarınız için daha kontrollü davranabilirsiniz.

1.Bütçe Oluşturun ve Takip Edin

Finansal sağlığınızı iyileştirmek için yapmanız gereken ilk şey bütçe oluşturmak. Oluşturduğunuz bütçe gelirlerinizin yanı sıra ay ve yıl içerisinde en çok para harcadığınız kaynakları da içersin. Bu sayede paranızın nereye aktığını daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz. Oluşturduğunuz bütçeden ne kadarını tasarruf etmek istediğinizi de belirleyin. Finansal sağlığın tasarrufları da içerdiği göz önüne alındığında bunu göz ardı etmek olmaz. Bu yüzden hem gelir giderlerinizi hem de ne kadar tasarruf etmek istediğinizi belirlediğiniz bir bütçe oluşturun ve bu bütçeyi takip edin. Bütçenizi takip ederek kısabileceğiniz harcamaları ya da gelirinizi nasıl artırabileceğinizi düşünün. Yapacağınız takip ile gereksiz harcamaların önüne geçin. Özellikle temel ihtiyaçlar dışında nereye para harcadığınızı bilmek sağlığınızı iyileştirme yolunda size çok şey katacak. Ayrıca ne kadar tasarruf etmek istediğinizin tespitini yapmak da benzer şekilde gelecek planlarınızda size yardımcı olacak.

2.Acil Durum Fonu Oluşturun

Acil durum fonu kısaca sağlık problemleri ya da kaza gibi oluşabilecek durumlara karşı kişilerin kendilerine yetebilecek ve kredi kartı gibi borçlanmalara başvurmak zorunda kalmadan kullanabilecekleri miktarda paranın kenarda bulundurulması olarak tanımlanabilir. Kişilerin kimseden borç almadan ve yaşanabilecek durumlarda kendilerini güvende hissedebilecekleri bir fon olarak öne çıkan, farklı zaman aralıkları ve farklı bütçelerle oluşturulabilecek olan bu fon finansal güvenliği artırmasının yanı sıra finansal sağlığı iyileştirir.

Bir acil durum fonu oluşturmaya karar verdiğinizde birkaç basit adım izleyerek bu işi daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirlemekle işe başlayın. Ardından aciliyet durumunu belirleyin. Hangi aciliyet durumu için acil durum fonu oluşturmak istediğinize karar vererek daha planlı ilerleyin. Ardından bu fonu oluşturmak için ne kadar tasarruf etmeniz gerektiğini belirleyin. Kendinize bir tasarruf hedefi koyun. Tasarruf hedefi koyduğunuzda bu hedefe ulaşmak kolaylaşır ve bu durum pek çok avantajı beraberinde getirir. Her ay belirleyeceğiniz tasarruf hedefi sayesinde acil durum fonu için ayıracağınız bütçeyi net bir şekilde görebilir ve fon oluşturma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Tasarruf hedefleri sayesinde daha net bir yol çizebilir ve bu doğrultuda bir acil durum fonu oluşturabilirsiniz. Bu 3 adımın ardından tıpkı bütçe belirlemede olduğu gibi bir finansal planlama yapılmalı. Ayrıca acil durum fonu için ayrı bir hesap oluşturularak fondan harcama yapılması olasılığı azaltılmalı. Esnek bir fon seçilerek acil ihtiyaçlarda nakit ihtiyacının hemen karşılanması sağlanmalı. Siz de acil durum fonu oluşturarak olası durumlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

3. Borcunuzu Ödeyin

Pek çok kişi borç kavramından hoşlanmaz. Borcun var olması da hoş bir durum olarak karşılanmaz. Bu nedenle var olan borçlarınızı ödemek hem sizi rahatlatır hem de bütçenizden daha fazla paranın cebinizde kalması anlamına gelir. Finansal sağlığınızı iyileştirmek için borçlarınızı ödeyin. İster kredi kartı borcu olsun ister birine borçlanmış olun bu borçları aradan çıkararak borç yükünü üstünüzden kaldırın. Küçük ya da büyük fark etmeksizin var olan borçlarınızı ödeyerek sağlığınızı iyileştirin. Ödediğiniz borçların ardından yatırım ya da acil durum fonu oluşturmak için tasarruf edecek daha fazla bütçeye sahip olacaksınız. Bu sayede borç yükünden kurtulmakla kalmayacak sağlığınızı iyileştirirken aynı zamanda geleceğiniz için de çalışmaya başlayacaksınız.

4. Yatırım Yapın

Her yaşta her bütçe ile yatırım yapmak mümkündür. Uzun vadeli veya kısa vadeli yatırımlar olarak yapılabilecek olan yatırımlar sağladığı getiriler ile size rahatlık ve güvence sağlar. Bu nedenle yatırım yapmak oldukça iyi bir seçenektir. İstediğiniz yatırım çeşidine bütçeniz doğrultusunda yapacağınız yatırımlarla pek çok avantajdan yararlanabilirsiniz. İster kısa vadeli yatırım yapın ister uzun vadeli, bu yatırımlar sayesinde finansal bir güvenceye sahip olabilirsiniz. Daha kısa sürede getiri elde etmek istiyorsanız bütçeniz doğrultusunda kısa vadeli yatırım çeşitlerine, emeklilik gibi daha uzun süreli bir amaç için yatırım yapmak istiyorsanız uzun vadeli yatırım çeşitlerine yönelebilirsiniz. Altın, döviz, gayrimenkul gibi seçeneklerden bütçeniz ve istekleriniz doğrultusunda size uygun olacak yatırımlarla kazanç elde edebilirsiniz. Bu sayede finansal sağlığınızı iyileştirebilir ve ilerleyen yıllarınızda rahat olabilirsiniz. Aynı zamanda yatırım yaparak paranızın enflasyon karşısında değer kaybetmesine engel olabilir ve paranızı iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.