Uzun Vadeli Yatırıma Dair Merak Edilenler

Uzun Vadeli Yatırıma Dair Merak Edilenler

Uzun Vadeli Yatırım Nedir?

Uzun vadeli yatırım, genellikle 5 yıldan uzun süreyi kapsayan ve farklı yöntemler izlenerek yapılabilen bir yatırım çeşididir. Bu yatırım çeşidi beraberinde pek çok avantaj getirir. İzlenecek yönteme bağlı olarak farklı faydalar sağlayan bu yatırım 5 farklı türde incelenebilir. Uzun vadeli yatırım türleri arasında hisse senetleri, kira sertifikaları, yatırım fonları, borsa fonları ve gayrimenkul yer alır. Bütçe ve yatırıma harcanacak zamana bağlı olarak en avantajlı olan hangisi ise o tür seçilerek yatırım o türe yönlendirilebilir. Bu yatırımdan erken emekli olmak ya da ileriki yaşlarda rahat olabilmek için de faydalanılabilir. 

Uzun ve Kısa Vadeli Yatırım Arasındaki Farklar

Kısa vadeli yatırımlar ile uzun vadeli yatırımlar arasındaki temel fark getirilerden dönüş alınan zamana dayanır. Genellikle kısa vadeli yatırımlar daha kısa zaman aralıklarında sonuç verirken uzun vadeli yatırımların getirilerini almak daha uzun bir süreç gerektirebilir. Bu iki yatırım çeşidi arasında riske dayanan farklar da bulunur. Daha az risk almak isteyen ve çeşitli masraflara girmeden yatırım yapmak isteyen kişiler tercihlerini genellikle uzun vadeli yatırımdan yana kullanır. Ancak daha kısa sürede getiri elde etmek isteyen kişiler kısa vadeli yatırımdan daha çok faydalanır.

Uzun Vadeli Yatırımın Çeşitleri

Uzun vadeli yatırım 5 ayrı çeşitte incelenebilir. Bu çeşitler arasında gayrimenkul yatırımları, fonlar, hisse senedi, altın ve borsa fonları yer alır. Her biri kendi içerisinde birtakım riskler barındırsa da hepsi belirli getirileri ile yatırımcılara avantaj sağlar. Uzun vadeli yatırım araçları arasında altın da sayılabilir. Hem şirketler tarafından hem de bireysel olarak yapılabilecek bu yatırım beraberinde getirdiği avantajlarla iyi bir getiri elde etmenize imkân tanır. 

1.Gayrimenkul Yatırımları

Gayrimenkul satın almak ve gayrimenkul sahibi olmak uzun vadeli yatırım seçenekleri arasında yer alır. Finansal durumunuza uygun olarak satın alacağınız gayrimenkul ile sağlam bir yatırım yapabilirsiniz. Yalnızca bir gayrimenkul satın alarak değil bu yöntem altında birkaç yol daha izleyerek uzun vadeli yatırım yapabilirsiniz. Gayrimenkulu dilediğiniz zaman elinizden çıkarabilir ya da bulunduğu alanın değerlendiği dönemleri fırsat bilerek kiralama yapabilirsiniz. 

Gayrimenkul yatırım ortaklığına yatırım yapabilir, gayrimenkul eft ya da gayrimenkul fonlarını değerlendirebilir, gayrimenkul ortaklıklarını yatırım aracı olarak kullanabilirsiniz. Gayrimenkul toptancılığı ve kiralama işlerine de bütçeniz doğrultusunda yönelebilirsiniz. 

2. Yatırım Fonu

Fonlar, birikimlerin çeşitli araçlarda değerlendirilmek üzere profesyoneller tarafından yönetilmesine dayalı bir yöntemdir. Bu fonlar profesyonellerce minimum risk ve maksimum kazanç gözetilerek yönetilir. Bu yöntemle küçük boyutlu yatırımlarda da yüksek getiriler sağlanabilir. Profesyoneller tarafından yönetilen bu yöntemde büyük boyutlu yatırımların da takibi rahatlıkla yapılabilir. Aynı zamanda bu yöntemle elde edilen gelir hızlı bir şekilde nakde çevrilebilir. Bu avantaja ek olarak portföyü; döviz endeksli, sabit getirili ya da hisse senedi şeklinde çeşitlendirme yapılarak hem risk azaltılabilir hem de kazanç maksimize edilebilir.

3. Hisse Senedi

Hisse senetleri, bir şirketteki mülkiyeti temsil eder. Anonim, komandit ya da sermayesi bölünmüş şirketlerden alınabilecek, şirket kar ettikçe hisseye dayalı olarak pay alınabilecek bir yatırım türü olan hisse seneti yatırımı için herhangi bir sınır bulunmaz. Birden fazla şirketten aynı anda hisse seneti alınabilir. Bu yatırım türünü kullanmaya karar verdiğinizde bilmediğiniz bir sektör yerine bildiğiniz bir sektörü tercih ederek daha rahat olabilirsiniz. Ayrıca size en fazla getiride bulunabilecek tek bir şirket ya da eş değerde getiride bulunabilecek farklı şirketleri tercih edebilirsiniz. 

Hisse senetleri borsalar aracılığıyla alınır. Borsalardan hisse senetleri almak bir aracı kurum gerekir. Bu aracı kurum bankalar gibi finansal kuruluşlar olabilir. Bu aracı kurum hisse senetlerini alıp satacak ve gerekli olan tüm işlemleri sizin için halledecektir. İyi bir aracı seçerek hem yatırım sürecini hem de alım-satım işlemlerini kolaylaştırabilirsiniz.

4. Altın

Altın yüzyıllardır kullanılan bir maden olmakla birlikte günümüzde gelişen teknoloji sayesinde daha kolay bir şekilde alınabilir bir hale gelmiştir. Bu yol kullanılırken iki farklı yöntemden yararlanılabilir. İlk yöntem doğrudan külçe altın paralarla yatırım yapmaya dayalı iken ikinci yöntem borsa fonlarından altın hisse senetleri gibi altına dayalı işlem yapmaya dayalıdır. Bu yöntem enflasyona karşı riskten korunma stratejisi olarak kullanılabilir. Aynı zamanda sık sık dalgalanma yaşamadığından güvenli bir yatırım için yararlanılabilir.

5. Borsa Fonu

Borsa fonları, payları borsalarda işlem gören, bir endeks bazlı olan ve baz aldığı endeksin sahip olduğu performansı yatırımcılara yansıtmayı hedefleyen fonlardır. Bu fonun içerisinde bulunan hisse senetleri, baz alınan endeksin içeriğinin tamamen aynısı olacak şekilde kopya edilmesiyle oluşturulur.

Avantajları ve Dezavantajları

Avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Birikimlerinizin değerlenmesi için daha fazla zamana sahip olursunuz. 
  • İşlem ücreti ve komisyon gibi fazladan masrafların önüne geçerek yatırım giderlerini azaltabilirsiniz.
  • Daha mantıklı kararlar alabilir ve rasyonel davranabilirsiniz.
  • Yatırım yapılırken oluşabilecek hataların telafisini daha kolay yapabilirsiniz. 
  • Riskleri daha iyi değerlendirir ve minimum riskle maksimum kazanca ulaşabilirsiniz.

Dezavantajlar ise şunlardır:

  • Birikimlerinizden getiri almak için uzun süreler gerekebilir.
  • Daha değişken olabildiklerinden dikkatli takip edilmeleri gerekir.
  • Komisyon gibi durumlar ortaya çıkabilir.
  • Daha riskli olabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

1.Finansal durumunuzu dengede tutun

Uzun vadeli yatırım yaparken finansal durumunuzu kontrol etmeniz ve dengede olduğundan emin olmanız oldukça önemlidir. Eğer finansal durumunuzu zora sokacak yatırımlar yaptıysanız veya getirileriniz istediğiniz düzeyde değilse daha dengeli olabilecek yatırım yöntemlerine geçmeniz yerinde olabilir. Bu sayede finansal durumunuzu sarsmadan ve dengede tutarak yatırım yapmaya devam edebilirsiniz.

2. Kendinize zaman belirleyin

Uzun vadeli bir yatırım yapmayı düşünüyorsanız kendinize bir zaman aralığı seçmeniz yerinde olacaktır. Örneğin 5 yıl, 10 yıl…Bu sürelerin arasındaki veya bu sürelerden daha fazla bir zamanı da seçebilirsiniz. Belirlediğiniz zaman aralığında yatırımınızdan getiri almanız daha kolay olacaktır.

3. İsteklerinizin bir listesini çıkarın

Uzun süreli yapacağınız yatırım için ne istiyorsunuz ve ne bekliyorsunuz? Yatırımdan beklentiniz ve istekleriniz verim almanız açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle isteklerinizin listesini çıkarın. Çıkardığınız listede gerçekleştirilebilir olan isteklerinize öncelik vererek kendinize bir yol haritası oluşturun. İstekleriniz yatırım yolculuğunuzda sizi yönlendirecektir. Örneğin erken emekli olmak için bir yatırım yapmayı planlıyorsanız bu isteğinizi gerçekleştirme yönünde ne kadar bütçe ayıracağınızı veya hangi yatırım türünü kullanacağınıza karar vererek ilerlemeniz yerinde olacaktır.

4. Yatırım risklerinin farkında olun

Her yatırımın getirilerinin yanı sıra bazı riskleri bulunur. Bu nedenle hangi türü tercih ediyor olursanız olun yatırım risklerinin farkında olun. Bu risklerin farkında olarak hareket edin. Bu sayede oluşabilecek kayıpları en aza indirgemiş olursunuz. Yatırım riskleriniz hakkında profesyonellere de danışarak en doğru yatırımı yapabilirsiniz. Ayrıca profesyonellerin desteği ile riskleri en aza indirerek daha avantajlı yatırımlara sahip olabilirsiniz. Hangi yöntemle yatırım yapıyor olursanız olun bu yolların getirdiği risklerin farkında olarak ve dikkatli davranarak getirinizi maksimize etmeye çalışın.

 

 

 

 

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Kampanyalarımız ve ürünlerimiz hakkında ilk ben haberdar olmak istiyorum diyorsanız.
Lütfen E-Bülten üyeliğimize katılın.